23/01/2012

Estacionalitat i mala feina

2 min

Ahir, el diari mallorquí Última Hora publicava una entrevista amb el senyor Álvaro Gijón, criatura dolcíssima que exerceix de tinent d'alcalde de Turisme de l'Ajuntament de Palma (de Mallorca) i de gerent del Consorci de la Platja de Palma (de Mallorca també, no ens despistem). Com a autoritat competent en la matèria, doncs, al senyor Gijón li faltava temps per pontificar que aquí el que fa falta és "desestacionalitzar el turisme". Ah, la desestacionalització del turisme. És un ideal gairebé tan elevat com la pau al món, la germanor de la raça humana o el repartiment equitatiu de la riquesa, i per això no hi ha polític, a la dreta ni a l'esquerra, que arribi a ocupar algun càrrec en la sempre suculenta àrea de la cosa turística que no afirmi, com si s'ho cregués de debò, que el turisme s'ha de desestacionalitzar. Però ai las, després resulta que el turisme, caparrut, continua estacionalitzant-se, perquè els turistes segueixen venint durant els mesos de bon temps i abstenint-se de fer-ho durant els altres. Amb la qual cosa resulta que un dels principals sectors de l'economia catalana i balear segueix sent, a la pràctica, un ofici de temporers, amb la càrrega de precarietat i de picaresca que això comporta. El desestacionalitzador que desestacionalitzi el turisme, bon desestacionalitzador serà.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Si el sector de què parlem pateix un grau tan alt d'estacionalitat, potser hi té a veure el fet que una gran part de l'oferta turística, tant a les Balears com a Catalunya, es caracteritza per una qualitat proporcionalment pobra, tirant a paupèrrima. N'hi ha prou de fixar-se en la rebequeria que protagonitzen aquests dies els hotelers catalans en contra de la taxa turística que vol implantar la Generalitat, anàloga a la que van protagonitzar en el seu dia els hotelers mallorquins en contra de l'ecotaxa que va impulsar el primer Pacte de Progrés. Posar una taxa als dies d'estada que fan els turistes a casa nostra per revertir després els diners recaptats en el manteniment i la posada en solfa del territori (que és el que els turistes, suposadament, vénen a visitar) no és de dretes ni d'esquerres, sinó de sentit comú pur i simple. Repetirem per enèsima vegada que és un tipus de taxa que es cobra en un munt de destinacions turístiques europees, que se sol cobrar a l'usuari a través de l'hotel on s'allotja i que ningú posa cap mena de pega al fet de pagar-la ni de recaptar-la. Negar-se a fer-ho, com és el cas els nostres admirables hotelers, sol tenir a veure amb la preocupació per no declarar la quantitat de places que despatxen en negre.

Té a veure amb això i, tornem-hi, amb la qualitat del turisme que es promou: si el gruix dels teus clients és de tan baixa condició que s'ho pensen dues vegades abans de pagar un parell de tristos euros per pernoctació, ¿com vols que el negoci no s'estacionalitzi? De fet, és el mínim que et pot passar. Estacionalització i manca de transparència van de bracet en un sector mal avesat a rebre-ho tot a canvi de res.

stats