29/10/2011

Europeus i infeliços

1 min

Deia Montesquieu que tothom és tan infeliç com creu que és. Europa ara mateix es creu infeliç: per tant ho és. El progrés continuat de les últimes dècades s'ha estroncat. Al Vell Continent hem viscut seixanta anys de creixement econòmic i millora general del benestar. Esclar que s'han produït sotragades, tant a l'Europa de l'Est després del trencament de l'URSS com als Balcans amb la guerra. Però en conjunt no hem parat d'anar endavant, també a Catalunya i Espanya, on a partir de finals dels 50 vam tenir el desarrollismo (el turisme i el 600) i amb la democràcia ens vam enganxar al carro de la Unió Europea, un carro que ara no sap cap on tirar.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara la UE, construïda damunt d'aquest progrés econòmic, trontolla perquè hem perdut centralitat. El centre de gravetat de les finances i l'economia mundial s'ha desplaçat. Ja no som al cor del món. Fa 2.000 anys, el centre de tot era el Mediterrani, que etimològicament vol dir exactament això: el mig de la terra. En els últims segles, el centre ha estat compartit per les dues ribes de l'Atlàntic. I ara s'ha mogut de nou, però cap al Pacífic.

L'única oportunitat d'Europa per no perdre més pistonada és la unitat de debò: deixar de ser un regne de taifes estatals i avançar ràpidament cap a la unió política, que vol dir un govern i un president europeus elegits per sufragi universal, dins un sistema federal. A grans crisis, grans solucions. No servirà perquè tornem al centre del món, però potser ens en sortirem. I no ens creurem tan infeliços.

stats