23/10/2011

Euskadi: també caldrà aprendre a viure en pau

2 min

Els escassos tres dies transcorreguts des que dijous passat al vespre ETA anunciés el "cessament definitiu" de l'activitat armada han donat més motius per a l'optimisme que per a la decepció. Tot i la persistència, en els sectors més intransigents de la dreta espanyola, animats pel cor mediàtic habitual, d'un discurs frontista, el candidat del PP a la presidència, Mariano Rajoy, està demostrant, tant dijous mateix com altre cop ahir, estar a l'altura del moment històric: "És una bona notícia i una victòria de la societat espanyola". Ni que ho faci per càlcul electoral -evitar donar ales a Bildu-, és important el posicionament de qui, si es compleix el que diuen totes les enquestes, serà el pròxim inquilí de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com diu avui a l'ARA el líder del Sinn Féin, Gerry Adams, seria un error que el 20-N alterés la prioritat de la pau. El que cal, més aviat, són gestos com el que ahir va fer el socialista Odón Elorza, exalcalde de Sant Sebastià, que va demanar perdó per no haver condemnat en el seu moment, de manera rotunda, els GAL. Per aprendre a viure en pau, caldrà molta autocrítica com aquesta, a totes bandes, i molta humilitat i poques presses. La construcció de la pau, amb tot el que implica de reconeixement a les víctimes i solució al problema dels presos d'ETA, però també de dissolució definitiva de la banda i entrega de les armes, pot allargar-se anys. Uns anys en què el conflicte polític entre sobiranisme i espanyolisme s'haurà de debatre a les institucions i a les urnes, democràticament. En realitat, avui ja conviuen amb normalitat en algunes institucions representants de Bildu i de la resta de partits bascos i espanyols. Aquest és el camí.

Que ETA hagi deixat de matar no pot ser venut com un mèrit ni ha de ser una victòria de ningú. És una victòria de tots que cal administrar amb generositat. La concòrdia i el diàleg han de presidir a partir d'ara el debat dels projectes nacionals contraposats, un debat en el qual el posicionament que adopti el PNB serà decisiu.

stats