08/06/2012

El Govern esgota la paciència amb el ministeri de Foment

2 min

Joan Amorós, el secretari general del lobi a favor del corredor mediterrani, Ferrmed, feia una crida ahir des de l'ARA a "plantar cara amb fets i amb números" davant del govern espanyol. "Ens tenen abandonats i això s'ha d'acabar", va afirmar. La falta d'inversió en el corredor mediterrani, l'única infraestructura que ara mateix s'hauria de considerar prioritària per a l'Estat, és una autèntica vergonya i demostra la poca consideració que tenen ara mateix a Madrid amb les comunitats mediterrànies, de Catalunya a Múrcia, passant pel País Valencià i les Balears, on es concentren més de la meitat de les exportacions de l'estat espanyol. Afortunadament, Europa va tornar a deixar clar ahir que no pensa destinar ni un euro al corredor central, una proposta que, sobre el paper, encara defensa la ministra Ana Pastor.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El problema és que els incompliments de Pastor van encara més enllà. El deute astronòmic amb Rodalies de Catalunya, reconegut per ella mateixa, i la resistència a canviar la llei ferroviària per facilitar el canvi d'operador han esgotat la paciència del conseller Lluís Recoder, que ha decidit passar a l'acció després d'una setmana en què ha vist com l'Estat nomenava sense consensuar-lo el càrrec de director de Renfe a Catalunya.

Com a mesura de pressió, Recoder ha decidit no signar el contracte programa 2011-2015 amb l'operador estatal i amenaça de reobrir el traspàs pactat pel tripartit el 2009. Es tracta de dos gestos més aviat simbòlics, com ell mateix va admetre, però sí que és cert que el govern català ha de començar a reaccionar després de cinc mesos en què l'executiu de Rajoy no ha fet més que ignorar i menystenir Catalunya.

La crida que va fer ahir Alícia Sánchez-Camacho a CiU perquè siguin "lleials" a Rajoy va sonar a broma de mal gust. El Govern, i especialment el conseller Mas-Colell, ha mantingut fins ara un tracte exquisit i s'ha mostrat comprensiu amb Madrid. Però Recoder va demostrar ahir que tot té un límit.

stats