21/12/2011

Hem anat del caviar a l'euro per recepta

2 min

Vostè ja sap que hi ha un sector de l'opinió publicada i tertuliana que defensa que la culpa de l'actual desori econòmic és del capitalisme, els bancs i els mercats. No seré jo qui ho negui, però, humilment, ens afegeixo a aquesta llista de gent perversa a tots nosaltres. Inclosos vostè i jo. ¿Els ciutadans tenim molta menys culpa que bancs i mercats? Naturalment que sí, però en tenim. I no reconèixer-ho és un autoengany absurd.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

I què hem fet per tenir una part de responsabilitat en el desastre total? Miri, estem d'acord que els bancs són molt males persones (i alguns són directament uns estafadors), però no van anar pel món posant una pistola al pit a la gent perquè signés una hipoteca de 1.500 euros al mes cobrant un sou de 2.000. I els bancs tampoc no van obligar ningú a comprar cotxes de 60.000 euros (en corrien tants que per l'autopista ens miraven estranyats als que no en dúiem un). Ni tampoc van amenaçar el personal perquè es comprés televisors de 3.000 euros que no cabien als menjadors. Dic tot això perquè aquests dies ens hem afartat de veure reportatges d'empreses de lots i de restaurants que feien dinars i sopars d'empresa queixant-se de la terrible crisi. Bé, escoltin una cosa, que em sap molt greu, però és que el que no era normal era allò. Anaves a demanar pressupost en una merda de local i et demanaven 50 euros per persona per un menú amb el qual ploraves més que un ciutadà nord-coreà davant d'una càmera. I d'alguns lots ni en parlem: jo he vist encaixats productes que vostè mai creuria.

Els anys de la bombolla van ser can pixa i tots hi vam participar. I ara ho paguem. Com? Per exemple, pagant un euro per recepta. Que aquesta és l'altra... Per què ha de pagar tothom el mateix? ¿El que cobra 1.000 € al mes i el que en cobra 6.000 ja són iguals? Bé, almenys per al copagament sí... Ai no, perdó, que ara en diuen tiquet moderador .

stats