03/09/2012

Hostaleria i espectacles

2 min

Davant la pujada de l'IVA de la música, el cinema o el teatre, però no dels llibres, el ministeri d'Hisenda ha explicat que "s'ha de distingir entre productes culturals i d'entreteniment". Acabàramus.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La majoria d'éssers que no llegeixen, com que se senten culpables, consideren la lectura sagrada i, per tant, per ells, tots els llibres, absolutament tots, són cultura. Ja es tracti de Tirant lo blanc o de Cómo construir un gallinero . Segons el govern del Regne, llegir La dieta dissociada o Com recuperar el teu ex en 15 dies és cultura. Però si tots aquests títols s'haguessin editat electrònicament, automàticament passarien a ser entreteniment, i perdó per la rima. Per tant, els llibres electrònics sí que pugen d'IVA. Suposo que a partir d'ara els mestres faran que els alumnes llegeixin Solitud en iPad, vejam si així s'entretenen més.

Els llibres són cultura, però el teatre i el cine, no. No és cultura l'espectacle Yes, we Spain is different , que interpreta el xòuman Carlos Latre, i tampoc no és cultura representar l'obra Terra baixa , d'Àngel Guimerà. Ara bé, llegir Terra baixa sí que és cultura. Per tant, quan l'Enric Majó llegia Terra baixa estava fent cultura, però quan se la va aprendre i la representava, ja no.

La música, com és evident, tampoc no és cultura. Anar a sentir el músic Tom Waits és un entreteniment i comprar-se un disc seu, també. Ara bé, llegir-se la seva biografia Innocent when you dream , no. Llegir la biografia del músic Tom Waits és cultura però no és cultura anar a sentir el músic Tom Waits. Si volem, doncs, culturitzar-nos i entretenir-nos a la vegada, el que hem de fer és escoltar el seu disc mentre en llegim el llibre de les lletres (en paper, eh?, que si no tampoc no val). No sé si em segueixen.

stats