02/01/2011

Mor el Papa Joan Pau II, figura mediàtica i estimada Aixequen un mur de vuit metres a Cisjordània L'ampliació més gran que mai s'ha fet, cap a l'est Estavellen dos avions contra les Torres Bessones de NY El gegant asiàtic esdevé la segona economia del món

2 min
Joan Pau II va fer un milió de quilòmetres en viatges.

Estats Units

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Barack Obama és elegit president a les eleccions del 4 de novembre del 2008. El primer afroamericà que ocupa la Casa Blanca va succeir George Bush.

Àfrica

La democràcia s'estén pel continent -tot i algunes dificultats- mentre arrenca també el desenvolupament econòmic amb l'arribada de nous inversors com ara la Xina, molt més laxes que no pas la Unió Europea en la qüestió de la governança i el drets humans.

el vaticà

4 El 2 d'abril del 2005 mor Joan Pau II. El pontificat de l'únic Papa polonès va durar 26 anys. Home mediàtic i estimat, els seus viatges el van portar a recórrer mig món. Els postulats van mantenir la línia vaticana conservadora sense avenços en qüestions com ara l'ús del preservatiu o l'avortament. El 19 d'abril va ser elegit com a successor seu l'alemany Joseph Ratzinger, que va adoptar el nom de Benet XVI.

israel

7 El govern d'Israel aixeca una barrera de vuit metres que envolta bona part de Cisjordània per "protegir els seus ciutadans dels atacs palestins", diuen. La construcció, que trenca poblacions palestines per la meitat, s'inicia el 2003 en plena etapa de violència cruenta entre israelians i palestins. Les negociacions de pau donen pocs resultats i ni la intermediació de Barack Obama no desbloqueja la situació.

Rússia

Vladímir Putin no pot repetir com a candidat a la presidència russa i designa Dmitri Medvédev com a successor. Un cop Medvédev guanya les eleccions l'any 2008 nomena Putin com a primer ministre.

unió europea

5 L'1 de maig del 2004, la Unió Europea incorpora deu nous estats del centre i de l'est del continent. Són Polònia, Hongria, Txèquia, Eslovàquia, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovènia i les illes de Xipre i Malta. L'1 de gener del 2007 s'incorporen a la UE dos estats més, Romania i Bulgària. Es consolida la reunificació del continent que esdevé un gran espai de lliure circulació de persones i mercaderies.

estats units

6 L'11 de setembre del 2001 un grup de 19 terroristes d'Al-Qaida segresten quatre avions comercials i n'estavellen dos contra les torres bessones de Nova York, que s'ensorren després dels xocs. El tercer aparell cau al Pentàgon i el quart s'accidenta en un camp. En total van morir prop de 3.000 persones. La resposta dels Estats Units és la invasió de l'Afganistan per acabar amb el règim dels talibans.

xina

8 La Xina creix una mitjana del 8% del PIB anual en la darrera dècada i arriba a un creixement de l'11,9% el juny del 2010, així que es converteix en la segona economia del món. El banc d'inversió Goldman Sachs preveu que el 2020 superarà els EUA. El país, que ha passat d'una economia fragmentada i mal comunicada a ser la fàbrica del món, té, però, els mateixos reptes en l'àmbit dels drets humans de fa deu anys.

stats