25/12/2011

Inseguretat

2 min

La paraula inseguretat ve quasi sempre seguida de la paraula policia . El nou ministre de l'Interior del govern espanyol ha dit que una de les seves prioritats és estar preparat per si les polítiques d'ajust generen aldarulls al carrer. Una afirmació preventiva que fa sospitar d'algun interès preformatiu que apunta cap als sindicats.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La gent se sent insegura per moltes raons: la feina, la malaltia, la injustícia, l'abús de poder, els problemes de l'entorn, la manca de reconeixement. Precisament, el reconeixement és la base de la confiança. Com diu Avishai Margalit, una societat civilitzada és aquella en què els ciutadans no s'humilien entre ells, però una societat decent és aquella en què les institucions no humilien els ciutadans.

Les enquestes d'opinió son un indicador de les pors de la ciutadania. Com és natural, fa molt temps que l'atur és la preocupació principal de la ciutadania, perquè tothom veu l'abisme al darrere d'aquesta porta. Ara el CEO ens diu que la sanitat, que feia temps que no era una preocupació principal dels catalans, ha saltat al tercer lloc de les inquietuds ciutadanes. Es molt més significatiu que el fet que el Govern suspengui per primera vegada. En temps de crisis les majories polítiques i les majories socials no sempre coincideixen.

¿Quina és la funció d'un govern: crear seguretat o generar incertesa? Quan un conseller d'Economia diu "No tenim diners", què fa? La legítima reivindicació dels diners que deu el govern espanyol no es pot fer a costa de la incertesa de milers de funcionaris. I més tractant-se d'un govern que tots sabem que no anirà mai a forçar les coses, que sempre mirarà el semàfor abans de travessar el carrer. La sobtada preocupació dels ciutadans per la sanitat s'explica perquè les retallades s'han fet malament: han creat inseguretat. La política és l'art d'actuar amb les persones. A vegades, l'obsessió per ser el primer de la classe en austeritat impedeix veure la imatge de les persones que hi ha al darrere de cada retallada. Potser les maneres de fer d'un conseller d'Economia poc polític estan contaminant la imatge de tot un govern.

stats