18/10/2011

'Jokebox': magnífica colla de cretins

2 min

Diumenge a la nit TV3 va estrenar Jokebox , la sèrie d'esquetxos d'animació per a adults. Una aposta insòlita de la cadena que cal lloar per diferent, valenta i moderna. Han passat vint-i-vuit anys fins que no hem sentit parlar a la nostra d'estimulació anal masculina. No sé si això significa que estem assolint una certa normalitat com a país, però sí que serveix per normalitzar els continguts televisius de la cadena que és de tots.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El que crida més l'atenció de Jokebox és la seva aposta per la universalitat dels guions. S'agraeix francament que, per una vegada, en l'humor a TV3 puguem fugir de les qüestions més nostrades i dels referents habituals. La factura és impecable, atrevida, acurada i sobretot adulta. La recreació en el lletgisme i la preocupació pel detall més mínim fan que no s'assembli a res del que hàgim vist abans en animació feta a Catalunya.

Jokebox neix fruit de les inquietuds i genialitats de l'Òscar Andreu i l'Òscar Dalmau. Els que hagin seguit la seva trajectòria com a guionistes i manipuladors de l'humor descobriran en aquesta sèrie el segell que explica el seu èxit: tots els personatges són cretins, fet que dóna una enorme flexibilitat a les trames, pot passar qualsevol cosa. La manca d'ètica i valors posa en alerta l'espectador. La ignorància dels personatges els permet comunicar grans veritats. Utilitzen la incompetència per evidenciar subtilment les mancances actuals. La indigència emocional i la misèria humana retraten de manera descarnada la societat moderna.

TV3 ha qualificat Jokebox com a apte per a majors de divuit anys. Confiem, per tant, que els Òscars aprofitin aquest marge de maniobra que encara els queda per escandalitzar-nos una mica més. Però celebrem la iniciativa com una proposta de qualitat que fa un pas endavant i té la voluntat i la valentia de desmarcar-se de la resta en comptes d'adotzenar-se i acomodar-se en el de sempre.

stats