CORREPINSIBOTICLASTES

Junqueras: ens pren per idiotes?

Un nen té cent monedes d’un cèntim i una moneda d’un euro a la guardiola. Total: dos euros. Li prenen una moneda. La de l’euro. Són el 50% dels seus estalvis. Si algú li diu al pobre nen que només li han pres una de les cent una monedes i que encara n’hi queden cent, què pensarien?

Doncs això és exactament el que va dir Oriol Junqueras als empresaris durant la clausura del Dia de la Cambra de la Llotja de Mar: que no està satisfet amb la marxa de 800 empreses, però que hem de recordar que 260.000 empreses no han pres aquesta decisió.

El PIB de Catalunya és de 223.629 milions d’euros. Les 40 empreses més importants que han marxat totalitzen una facturació de 64.917 milions d’euros, gairebé el 30% del PIB de Catalunya. I les 800 empreses en representen més d’una tercera part.

Les altres 260.000 empreses que Junqueras va dir que queden són microempreses: el 87% tenen menys de nou treballadors. Amb més de cinquanta treballadors teníem 5.086 empreses. La setmana vinent el 20% d’aquestes empreses ja hauran canviat de seu social. Una de cada cinc.

El sector empresarial està indignat. Estem preocupadíssims. És la crisi empresarial més greu de la història de Catalunya. Junqueras té el rècord de la història de l’economia mundial pel que fa a fugida d’empreses per hora. Mai en menys d’un mes una regió havia vist canviar de seu una tercera part del seu volum empresarial.

I encara ens diu que ens queden 260.000 empreses. No, senyor Junqueras, no compti monedes, sinó euros: han canviat de seu el 20% de les empreses grans, que sumen una xifra de negoci equivalent al 30% del PIB. Si vol, digui que no li importa, que potser tornaran o qualsevol altra excusa. Però almenys, ni que sigui per respecte, li demano que no ens prengui per idiotes.