01/09/2017

L’abans i el després de la CIA

2 min

Divendres, els magazins matinals espanyols d’Antena 3, Cuatro i Telecinco continuaven el pim-pam-pum contra els Mossos i el govern de la Generalitat amb un nivell de crispació exacerbat. Televisivament, el paper de l’advertència de la NCTC (ara en la versió suposadament “original” d’El Periódico) que asseguren que van rebre els Mossos pren una altra dimensió. La fotocòpia es converteix en permanent fons de pantalla i la simple exhibició la fa rotundament certa. S’interpreta com l’element visual clau que hauria evitat els atemptats.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Quin és l’abans i el després d’aquest document en el discurs televisiu espanyol?

1.Abans d’aquest document s’acusava els Mossos d’haver exclòs els cossos de seguretat espanyols de les investigacions, fins i tot d’haver-los impedit l’accés a zones determinants com el xalet d’Alcanar. Denuncien el risc que comporta això per a la seguretat tenint en compte que consideren que qui disposa de la informació clau en matèria jihadista és la policia estatal. Un cop apareix la publicació d’El Periódico, aquesta tesi s’anul·la i el rol de les forces de seguretat espanyoles desapareix completament, com si no existís. Ningú no les menciona. El focus informatiu i de responsabilitat en qüestions de seguretat recau únicament i exclusivament sobre els Mossos.

2.Abans d’aquest document es criticava el rebuig dels Mossos a col·laborar amb les forces de seguretat espanyoles, quan aquestes eren les que garantien la seva connexió amb les diferents policies internacionals. Després d’aquest document resulta que els vincles dels Mossos amb la CIA són profunds i fins i tot de col·laboració habitual. Es converteixen en altament sospitosos uns suposats cursos que la policia catalana faria periòdicament a la seu de Virgínia de la CIA que reforçarien aquesta tesi.

3. Abans d’aquest document d’El Periódico, tots els programes matinals estaven centrats en la cèl·lula de Ripoll i el poble envaït de reporters. Després, de l’imam Es Satty nunca más se supo. Cap programa parla ni de les investigacions que va ordenar el jutge Garzón sobre Es Satty el 2007, ni de les escoltes telefòniques que fa la Guàrdia Civil el 2008, ni de l’informe que lliuren a l’Audiència Nacional. Sorprenent, tenint en compte que Es Satty era el cervell de l’operació. També desapareix dels plasmes dels platós la imatge de la Sagrada Família que durant uns dies era l’objectiu real.

4.Puigdemont, Forn i Trapero es converteixen en un tot unitari. Es descontextualitzen les seves declaracions en rodes de premsa i entrevistes per extreure els fragments en què neguen els avisos de la CIA als Mossos i se’ls presenta com un front polític que menteix a la ciutadania de Catalunya. Trapero passa a ser percebut com un home que treballa pels interessos del Procés.

Però alerta perquè, malgrat tot, la crítica més repetida és com, malauradament, a Catalunya s’ha utilitzat la tragèdia amb finalitats electorals i la policia com a eina política.

stats