16/04/2012

L'accident del rei: el principi del final?

2 min

Dissabte ens preguntàvem en aquest espai si la monarquia espanyola havia tocat fons i, tot i els escàndols de la família reial, semblava que la institució estava blindada pel suport que encara tenia el monarca, l'anomenat joancarlisme , que existeix també a Catalunya. En dos dies, però, aquest suport pot haver caigut en picat fins a nivells difícils d'avaluar. La inoportunitat del safari d'elefants a Botswana ha obert la veda contra el monarca. És la gota que fa vessar el got, el principi del final. En els pròxims dies veurem el final de què.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

D'entrada, el final del blindatge sobre la seva vida privada. La gravetat del cas i dels últim escàndols fa pensar que s'investigarà i publicarà sobre ell cada cop més, també amb efectes retroactius. Pot ser el seu final individual, perquè aquesta crisi institucional té conseqüències imprevisibles i, si acaba guanyant força la tesi del relleu, s'hauran de fer reformes legislatives que permetin l'abdicació en favor del seu fill. Però podria ser un final encara més definitiu, perquè un procés com aquest provoca a la Corona un desgast que pot portar a un replantejament del model d'estat i podria ser l'inici del camí cap a la futura Tercera República. En aquest camí hi pot haver una doble pinça, la del republicanisme i l'antimonarquisme d'esquerres, i també la pressió de la dreta més rància, que somia en Aznar o Bono com a presidents de la República. A casa nostra hi ha veus que defensen el rei assegurant que aquesta Espanya seria encara més centralista i hostil amb Catalunya, però la majoria del sobiranisme és antiborbònic per motius històrics evidents.

De moment els dos grans partits espanyols, el PP i el PSOE, estan anant amb molt de compte, però dins de la formació socialista ja hi ha veus discordants que suggereixen obertament l'abdicació. La casa reial no està tenint una conducta exemplar i no ha fet els deures de la transparència. No es pot queixar de les crítiques i aquest cop no sembla que les pugui silenciar. Ho ha posat en safata.

stats