05/01/2011

L'autor, l'autor, l'autor!

2 min
Barcelona, Familia

Ves quina llàstima. Al final l'Ajuntament de Barcelona "ha fet marxa enrere i descarta la decisió de bastir a la plaça de la Sagrada Família el monument per recordar la lluita del col·lectiu de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals en defensa dels seus drets".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A mi em sap greu que no es faci el monument a la plaça de la Sagrada Família, essent com és un dels llocs de la ciutat on s'hi practica sexe gai. Les trobades clandestines i nocturnes que s'esdevenen entre els matolls hauran de ser, doncs, l'únic monument (simbòlic) que hi haurà a la plaça per reivindicar una lluita que encara continua. I a hores d'ara la Comissió Assessora d'Escultures n'està decidint l'emplaçament.

Ai, com m'agradaria conèixer els membres d'aquesta Comissió Assessora d'Escultures, que, probablement, van ser els encarregats de donar el vistiplau a aquella escultura dedicada a J. V. Foix del carrer Roc Boronat que conté un error tipogràfic tan monumental com l'obra del poeta. Però entenc les raons de l'Ajuntament de Barcelona, que ens ha fet saber en un comunicat: el monument no s'instal·larà a la plaça perquè "s'està remodelant" i "perquè és un lloc cèntric de la ciutat".

Si ho he entès bé, doncs, el monument dels gais no pot situar-se en un lloc cèntric de la ciutat, de manera que els suggereixo el carrer B de la Zona Franca. El carrer B és un carrer emblemàtic per on passen molts camions, de manera que bastir-lo en aquell lloc (és de pedra rosa, per cert) contribuiria a la visibilitat del col·lectiu de manera letal. De tota manera, el posin on el posin, el que ens ha d'omplir de joia és el text que hi haurà en aquest monument. Hi dirà: "En memòria dels gais, les lesbianes i les persones transsexuals que han patit persecució i repressió al llarg de la història. Barcelona 2011".

Com que no hi ha cap coma després de "transsexuals", hem d'entendre que el monument no està dedicat a "tots" els gais, lesbianes i transsexuals, pel fet d'haver patit -com a col·lectiu- persecució al llarg de la història. Com que no hi ha coma, el monument només està dedicat als gais, lesbianes i transsexuals que hagin patit persecució al llarg de la història. Ara bé, sobretot, el que és molt joycià del text és això de les "persones transsexuals". Suposo que l'autor de la lletra devia pensar que si posava "els gais" i "les lesbianes" no podia posar "els transsexuals" perquè això podria significar que discriminava els transsexuals masculins.

Però també devia pensar que posar "els i les transsexuals" era un pèl ridícul i no del tot correcte, perquè -oh, desgràcia vil- no podia posar també "els i les gais" i "els i les lesbianes" com segurament era el seu íntim anhel. Així doncs, va decidir que el monument seria "als gais, les lesbianes i les persones transsexuals. Cosa que ve a suggerir que els gais i les lesbianes no són persones.

stats