FLIST FLAST

L’esquerra Pikachu789

El problema és Pikachu789. O Khaleesi324. O Melindroconfitat. O Pebrotsreconsagrats. O Burxamelnas012... El problema és aquest: la identitat. Les xarxes socials, i el carrer, estan plens d’àlies, sobrenoms, carotes. De gent oculta, amagada, que no dona la cara. N’hi ha que vomiten salfumant, socialitzen bilis, insulten, menteixen, falsegen, manipulen, ho saben tot... Fan tot el que no farien cara a cara. No saben qui són. O potser perquè saben massa qui són volen ser una cosa que no són. Gat per llebre amb passamuntanyes. Aquest és un dels problemes que tenen algunes criatures d’algunes esquerres catalanes: són Pikachu789.

Pikachus de números de bombo de loteria. Des del Partit Sense Control (PSC) fins a la cabina dels germans Marx (comuns). Et vendran el carboni 14 de l’esquerra, la genètica del republicanisme, el Sant Grial del federalisme, del funambulisme, taxidermisme... Venedors de westerns crepusculars d’ampolles opaques i buides de miraculosos creix-cabells. Xarlatans defensant al desert els drets de l’esquirol borni, coix i alopècic de Madagascar però mai els drets dels catalans. I mai aniran a l’arrel. Mai miraran cara a cara l’esquerra catalana de veritat. Mai et parlaran de Josep Narcís Roca i Farreras (1834-1891). Aquí comença tot, Pikachus.

Preneu nota. És el carboni 14 real de l’esquerra catalana. Del republicanisme catalanista. Del federalisme català. Però també una de les potes del nacionalisme. Per tant, les dretes també han de prendre apunts. Tenim dues cames: esquerra i dreta; per això caminem i no som foques amorfes i coixes. Pikachus, apunteu, Roca i Farreras els passa la mà per la cara als vostres Lenins de PVC. S’avança als russos i a tot dimoni vermell formulant el “patriotisme social”: lluita social i nacional van unides. Per això carrega contra les Internacionals Socialistes que deien aquestes coses que continuen dient que tots som ciutadans del món... quan parlem de Catalunya però no de Veneçuela o Alemanya. I què creieu que deia Roca i Farreras de la pell de frau el 1878? Doncs això: “Cabalment el centre, fa molts anys, des que ha tingut la pretensió de ser com el París de la Península, ha popularitzat una divisió d’Espanya que no està en les geografies, la divisió en centre (cort o Madrid) i les províncies; aquesta divisió l’ha consolidada atribuint-se molts privilegis fins il·legals ja en la lletra, ja en l’essència. Semblant divisió facilita la tasca de Catalunya, puix que fa comunes moltes fundades queixes i generals nombrosos greuges del Principat català”. I què deia de com estava Catalunya el 1886? “Llengua, perseguida; dret civil, perseguit; dret polític, abolit; llibertats individuals, constitucionals i territorials catalanes, abolides; nom, reduït a una expressió geogràfica com la Itàlia abans de 1859, i com la Polònia fa cent anys; enveja contra nosaltres; avorrició contra les nostres llibertats i els costums, i institucions nostres; veus aquí el que n’ha tret i en treu Catalunya de ser espanyola, d’aquesta Espanya absolutista, conquistadora”. Per aquests dos articles, ordre d’empresonament per delicte de rebel·lió. Perquè ell sí que volia canviar la societat. Donava la cara fent el primer discurs independentista públic al Teatre Novedades el 1886. Era un revolucionari que tenia una revolució: “Ni espanyols, ni francesos súbdits; sinó catalans lliures, autònoms, confederats amb pactes lliures o amb senzills tractats d’aliança. Llibertat i fraternitat, res de vassallatge, ni de subjecció: independència i amistat de germans, tant respecte dels espanyols com dels francesos”.

Pikachus, Roca i Farreras us pot ajudar. Era farmacèutic i metge. Ara fa 50 anys de l’estiu de pau i amor a San Francisco. El 1967 hippie del qual alguns encara no han tornat. Darrere màscares de fum, passamuntanyes lisèrgics, àcids encaputxats... Ell us pot donar la vacuna genètica d’esquerres, republicana, federal... i catalana. La que cura la bena-careta de Pikachu789.