MacGyver a Catalunya

Bufem les espelmes: ffffff! MacGyver ha fet 30 anys (el dia 29). Increïble. El paio agafava qualsevol cosa. Un tros de pell de formatge gorgonzola. L’embolicava amb una closca de pistatxo caducat. I feia un explosiu que rebentava una porta de ferro colat. Era el nostre agent especial navalla suïssa. Va superar ser una sèrie de televisió. Al diccionari Oxford hi té una entrada. MacGyver: és l’acció de fer o reparar alguna cosa de forma improvisada i imaginativa usant qualsevol objecte que tinguis a mà. MacGyver hauria de ser sinònim de Catalunya.

CATALUNYA MACGYVER. De les pedres en fem croissants. Sabata i espardenya way of life. Pa amb oli central nuclear. Dóna’m una U. Dóna’m una R. Dóna’m una N. Dóna’m una A. Urna! Urna arma de destrucció massiva. Bum. Cartró reciclat de fireta. Tots morts. Tots imputats. Les urnes catalanes del 9-N són un camp de mines per a l’estat espanyol. La pell de frau mor amb la democràcia. Artur Mas; Joana Ortega; Irene Rigau: terroristes del cartró. La jihad catalana. 2,3 milions de fanàtics van obeir el 9-N un Mahoma amb turbant de paper. 4,1 el 27-S. Tornaven a detonar les làmines d’entramat tridimensional de fibres de cel·lulosa. L’estat espanyol sota l’atac de vots bomba. Però és igual.

LA VERITAT NO us farà lliures. La veritat és un mirall trencat, va dir el cristaller. La veritat és que hi ha bocins. La veritat és que hi ha catalans que els hi sua amb dessuadora que Mas estigui imputat. La veritat és que hi ha catalans que els transpira Catalunya via aixella o entrecuix. Xops d’indiferència. Humits d’estereotips. Catalunya no és una nació: Catalunya és una ració. De patata brava. O d’arengada escabetxada. Home, dona, si haguessin imputat Belén Esteban. Minyó, minyona, si haguessin imputat Mario Bros. President de què? De la Generalitat? D’on? Catalunya. Ah! Mas... Mas és el corrupte, no? Ah sí? Ho diuen. Qui ho diu? Ho diuen. Mas és el que va devorar un gatet amb forquilla i ganivet enmig del carrer, no? Qui ho diu? Ho diuen. Però l’imputen per lo dels papers. Què? Per posar les urnes. Bé... això és una altra cosa. Alguna cosa deu haver fet. És de dretes. ¿I això vol dir que és mala persona? Ho diuen. Va contra el poble. I el poble? El poble no compta per a res. Però si va posar les urnes. Bé... això era una tapadora per salvar-se ell. Qui t’ho ha dit? M’ho han dit. Qui? No ho sé, però m’ho han dit.

“M’HAN DIT” és el full de ruta existencial de molts catalans. Governats per estereotips. Una victòria és una derrota. Les esquerres són bones. Les dretes dolentes. I les persones? Bé, decideixo en funció de si em cauen bé o no. I això? És que m’han dit que són dolentotes o que són supercuquis. Els hi ha dit l’estereotip. El míssil anti terra-aire-mar que intercepta qualsevol informació abans que arribi al seu cervell. Hi ha una part de catalans segrestats pels estereotips. Per una adolescència de Peter Pan amb narcolèpsia. I això és així. Perquè, ara, com un MacGyver de pa sucat amb oli, ens trobem amb una canya esquerdada, un botó ratat i una fulla d’eucaliptus. S’ha de formar Govern. S’ha d’investir president. S’ha de tirar endavant. No sortim de ser MacGyvers salvant-nos pels pèls a cada capítol. Amb el risc d’acabar convertint-nos en un país estereotipat com el d’aquell episodi d’ara fa 30 anys.

MIREU. MACGYVER al País Basc. “Plàcids boscos, rius enfurismats i muntanyers bascos que des de temps immemorials han estat lluitant contra França i Espanya. De tant en tant un turista nord-americà és capturat com a ostatge”. Sí, MacGyver va a rescatar una noia enmig de bascos que no semblen bascos. Criatures desballestades com una tribu que invoca el cel. Dents de malvats. Suors de fera. Això sí, subratllats per una txapela. Però per què han segrestat una geòloga? MacGyver respon: “Sospito que per a aquesta gent hi ha poca diferència entre un físic i un geòleg. Potser volien que els fabriqués una bomba atòmica”. Alguns prefereixen ser un capítol de televisió estereotipat i fals que un país. Es van dinamitar alguns estereotips el 27-S. Però la veritable lluita és vèncer l’ecosistema d’estereotips ancestrals. La victòria és deixar de ser MacGyver.