VIATGE AL NOVEMBRE DE 1975 (1)

Massatge a Franco

1 DE NOVEMBRE DE 1975. És dissabte i al migdia s’arribarà als 20 graus. La Vanguardia Española val vuit pessetes, però l’anunci que publiquen a la pàgina 38 no té preu. La Cruz Roja Española ha programat per al 20-N la celebració del seu Día de la Banderita, amb aquest eslògan: “ Hagamos que el sol salga para todos ”. Em temo que va a ser que no.

El dictador fa dues setmanes que està malalt. Ahir, el príncep Joan Carles -com a cap d’estat en funcions- va presidir el consell de ministres. A Franco l’atén l’equip mèdic habitual, a la seva residència habitual. L’últim comunicat diu que, malgrat que el seu pronòstic és greu, “ el paciente conserva su lucidez habitual ”. Habitual és l’adjectiu més repetit. Que sembli que aquí no passa res. Fonts pròximes al Pardo afegeixen, fins i tot, que abans d’ahir Franco va realitzar alguns exercicis de gimnàstica i que se li va practicar un massatge a les extremitats. El final feliç sembla imminent.

Acaba d’arribar un telegrama de Xile. És del general Pinochet. Li desitja que es recuperi aviat. Abans se n’havien rebut dos més: un del xa de Pèrsia i un altre del papa Pau VI. Aquests eren els suports internacionals del règim. Déu els cria i ells s’escriuen. El Sàhara és un polvorí, toc de queda a Al-Aaiun. I, mentrestant, en les últimes hores algú s’ha preocupat d’estudiar la longevitat dels avantpassats del dictador des de 1739. Els Franco moren, de mitjana, als 71 anys. El rècord el té el seu pare, Nicolás Franco Salgado-Araujo, amb 86. Ell ja va pels 82. Com que la cosa pinta malament, el Círculo Catalán de Madrid (presidit per Enrique Enrich) suspèn els actes previstos per a aquest cap de setmana: un sopar de germanor dels gironins que viuen a Madrid per celebrar Sant Narcís, la castanyada, un ball de societat i l’audició de sardanes que es fa a la Glorieta de la Sardana del parc del Retiro.

Guruceta arbitra aquesta nit l’Atlètic de Madrid - Sevilla i Cruyff és dubte per al partit del Barça de demà, a Oviedo. Però a Barcelona la preocupació és una altra: abans-d’ahir hi va haver un accident de dos combois de metro a Virrei Amat. Dels 200 ferits, encara en queden 88 d’ingressats, alguns en estat molt greu. S’espera que avui es pugui restablir el servei. El ple de l’Ajuntament d’ahir es va solidaritzar amb les víctimes. I ho va fer en castellà, perquè aquest és l’idioma en què es fan les sessions plenàries. L’alcalde Viola ho va haver de reiterar “ sin perjuicio que en las manifestaciones del corazón y en reuniones que no tengan que reflejarse de manera formal, podamos expresarnos en catalán ”.

I a la tele, a les 21.00 h, Informe Semanal amb Rosa María Mateo; a les 22.00 h, Directísimo amb José María Íñigo, i a les 23.30 h, Kojak. La programació de La Vanguardia diu que és possible que l’episodi d’avui de la Heidi (15.30 h) sigui en color. Es titula Un gran alboroto. El que hi haurà aquí aviat.

Més continguts de