DES DE LA CASTELLANA

Més efectiu que atractiu

Podríem estar tots d’acord que la Champions és una competició en la qual l’equip que la guanya no necessàriament és el millor. Tampoc cal que sigui el que jugui millor. En el fons, qui se l’acaba enduent és qui arriba a la final i la guanya. Pot semblar una obvietat, això últim que he dit, però on vull arribar és que tant hi fa com arribis a la final, ja que el que compta és arribar-hi. És una competició d’eliminatòries, d’anar passant fases, i no de regularitat, com ho és la Lliga.

Dit això, també podríem coincidir en afirmar que l’Ajax és l’equip que ha jugat millor aquesta Champions. El que ha ofert els millors minuts de futbol. Però, en canvi, tinc el convenciment que el guanyador d’aquesta edició serà el Barça. Perquè està fent una cosa que no havia fet mai en la seva història: jugar únicament per guanyar. Allò que el Madrid ha fet moltes vegades i que li ha donat bons resultats en aquest tipus de competició. Que acaba aixecant la Copa i et preguntes: a què juguen? A res, però han guanyat. I el Barça no passarà a la història per haver fet aquest any el joc més vistós i més espectacular, però en canvi està sent molt efectiu. Molt més efectiu que atractiu. Aquesta generació de talent espectacular, que ho ha guanyat pràcticament tot, s’ha cansat d’estar tres anys sense guanyar la Champions. I s’ho ha ficat al cap. Guanyar per sobre de tot. No necessiten demostrar a ningú que són bons, que són els millors. Ja ho sabem. Ja sabem que Ter Stegen és un porteràs, Piqué un dels millors centrals, Busquets un migcentre descomunal i Messi el millor de la història. Ja ho sabem tots. No han de demostrar res a ningú. Ara, simplement, han de guanyar.

Per això aquesta temporada han guanyat a Old Trafford, al Tottenham a Wembley, dos cops al Bernabéu, al Camp Nou n’hi va marcar cinc al Madrid i van sentenciar la Lliga contra l’Atlètic. No han fallat cap vegada. Ni una. Amb més o menys vistositat, però amb una fiabilitat espectacular. I si han de defensar-se amb la pilota, sacrificar-se apostant per un doble pivot, trepitjar menys el camp contrari, no tenir la possessió tan alta, el que sigui per guanyar... ho faran.

Molts aficionats fidels al model blaugrana critiquen aquesta actitud. Però a mi em sembla raonable i merescut el que fa aquest equip. Guanyar un triplet és dificilíssim i ho han fet molt pocs equips, i una vegada. Només el Barça ho ha fet dues vegades. I va camí del tercer. Es mereixen el dret a guanyar-lo així, encara que l’Ajax hagi fet més bon futbol que ells.

Més continguts de