15/06/2012

Més llarg que un dia sense pa de benzinera

2 min

Ho llegíem a l'ARA. 176 forns de Catalunya despatxaran (en 410 punts de venda) pa de pagès amb denominació d'origen. Durà un distintiu d'indicació geogràfica protegida, que garanteix que "és un producte de qualitat i elaborat artesanalment". El pa de pagès amb DO haurà de ser "rodó, torrat, rústic i de crosta cruixent". O sigui que entre aquests punts de venda no hi faltaran, potser, el forn Jordi, de Falset, el forn Sílvia, de les Borges Blanques (on a més a més hi fan un pa de ronyó mític), ca la Manela, d'Arenys de Munt, la fleca de l'Estació, de Sant Cugat del Vallès, els diversos Turris que hi ha a Barcelona o Badalona, el forn de l'Oriol Balaguer, també a Barcelona, el forn Castellnou, de Castellnou de Seana, Triticum, de Cabrera de Mar...

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però no tots els forns de Catalunya fan un pa "rodó, torrat, rústic i de crosta cruixent". I és per això que espero que ben aviat hi hagi altres DO disponibles per als altres estils de pa que trobem tantes vegades en aquest país d'emprenedors. Em sembla urgent que es faci la DO Pa de Restaurant. Es tracta d'un pa "petitet, més car del normal, d'aspecte agradable però de gust insuls, farcit d'olives negres, cansalada o nous, apte per posar al platet del pa dels restaurants amb ànsies". No ha de ser elaborat a mà, només ho ha de semblar. El que és obligatori és que es despatxi en un forn "sense portes, amb les parets i el taulell de fusta blanca decapada i pissarra amb les ofertes del dia". Aquests establiments hauran de portar el nom obligatori de " boutique del pa" o "fleca degustació".

I naturalment, necessitem amb urgència la DO Pa de Benzinera, cada dia amb més adeptes. Haurà de ser un pa "allargat, xicletós i sense gust de res" que s'haurà de vendre "les vint-i-quatre hores del dia al costat del líquid de frens, l'anticongelant i la revista Maci zorras ".

stats