04/05/2012

Multiculturalitat mal entesa

2 min

La celebració del Reial Madrid després de guanyar a l'Athletic Club no va ser l'única escena televisiva de dimecres a la nit que desprenia agressivitat i ràbia. Mentre Cristiano feia botifarra i Mourinho excel·lia en contorsionisme fent un gir violent a l'aire quan el mantejaven, a Cuatro una pija s'enfrontava de manera agressiva a una dona de la tribu dels suri, reptant-la a tenir una baralla. La senyora Berhanyer, tipa que li insistissin que es rapés el cap, es va sentir acorralada entre un grup de natives. Les dones suri més aviat semblaven esperonades per algun realitzador a promoure gresca i fer espectacle. Segons la senyora Berhanyer, una d'elles se li va acostar amb una fulla d'afaitar i ella es va defensar (i va perdre els papers). Les imatges no poden demostrar res del que explica perquè el folklore caòtic d'aquestes escenes les fa molt confuses. El que sí que és evident és que el panorama d'una dona caucàsica vestida de camuflatge intentant agredir i agafant pels canells una indígena feia basarda i provocava vergonya aliena.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Després d'això, la tribu dels suri ha expulsat als Berhanyer, que seran repatriats al seu lloc d'origen (i d'on no haurien d'haver sortit mai): Marbella. Tot plegat, però, més aviat sembla una comèdia orquestrada perquè la família de concursants en tenia els nassos plens, de viure en condicions primitives, i van decidir crear un final televisiu basat en el conflicte.

És curiós, però, quin ús està fent Cuatro en els seus realities de la multiculturalitat. Tant a Granjero busca esposa com a Quien quiere casarse con mi hijo , les dones d'altres races han estat utilitzades televisivament com a motiu de conflicte. Algunes sogres expressaven el seu fàstic i rebuig davant la possibilitat que el seu fill s'aparellés amb una dona negra. Ara, a Perdidos en la tribu , promouen el conflicte disfressant l'espectacle de pedagògic xoc de cultures. Sovint, a la tele, calen més fons els missatges subliminars que els explícits.

stats