24/05/2012

Nissan Zona Franca dóna moral a la indústria catalana

2 min

Nissan ha irromput en el pessimisme de la crisi amb una bona notícia: ha anunciat una inversió de cent milions d'euros i projecta crear 700 llocs de treball, entre directes i indirectes, a la seva planta de la Zona Franca de Barcelona. A finals del 2013 hi començarà a fabricar la versió elèctrica de la seva furgoneta NV200.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió arriba en un bon moment per a Nissan Motor Ibérica. Tot i que la producció a Barcelona (140.000 unitats) no ha assolit els nivells previs a la crisi (180.000), s'ha recuperat força respecte dels temps més perillosos que va travessar no fa tant, per sota de les 100.000. La plantilla de Zona Franca i Montcada va viure arran d'aquesta sobrecapacitat una crisi laboral dramàtica. El 2008 el grup automobilístic va anunciar que retallaria 1.680 llocs de treball (d'un total de 3.500). Després d'una llarga negociació, amb nombroses protestes al carrer, l'excedent es va reduir a un miler via baixes incentivades i prejubilacions. Al final, el tripartit va acabar autoritzant només un ERO per a 698 persones, 150 de les quals havien de poder tornar si l'empresa recuperava càrrega de treball. Dos anys més tard, la multinacional va condicionar la fabricació a Barcelona d'una furgoneta descoberta prevista per al 2014 al fet que la plantilla acceptés un ajust salarial. Amb divisió sindical, la plantilla ho va aprovar. La furgoneta vindrà.

Ahir Nissan va tornar a condicionar futurs nous models a una reducció de costos i a un augment de la flexibilitat laboral. I Barcelona els necessitarà, perquè l'aliança Renault-Nissan ja ha decidit que la nova versió del model que ara representa la meitat de la producció de la Zona Franca (la X83) es fabricarà a França. La rivalitat entre les plantes de multinacionals estimula la competitivitat i els treballadors han de ser responsables i prioritzar l'ocupació, però els costos no poden ser l'única variable que pesi. La innovació i el valor afegit són claus. Per això la furgoneta elèctrica és esperançadora.

stats