PAREU MÀQUINES

Oblidar-se per un dia de qui és Trump i què representa

Els que s'han guanyat el sou aquesta jornada són els editors gràfics

La frase de Donald Trump sobre el procés és notícia, i tant. Ni que sigui per la milionada que haurà costat a les arques espanyoles, en forma de compra dels caces F-35 –¿amb dibuixos de Bugs Bunny, potser?– o altres compensacions similars. Que aquest president dels Estats Units tingui l'autoritat moral i intel·lectual d'una patata ha sigut oblidat pel gruix de la premsa espanyola, que mesos enrere criticava sense embuts els despropòsits trumpians.

En aquest sentit, els que s'han guanyat el sou aquesta jornada són els editors gràfics.

A 'El Mundo', per exemple, escollien una fotografia en la qual era Trump qui oferia la mà a Rajoy, i el gallec es mirava el palmell dubitatiu, com si encara estigués decidint si prestava la seva magna ajuda al nord-americà.

A 'La Razón' buscaven el màxim contacte: encaixada de mans consumada i braç esquerre de Trump confortant Rajoy tustant-lo a l'espatlla.

A l''Abc', el president nord-americà apareixia amb el puny clos i el polze alçat, fent el gest d'OK, mentre Rajoy figurava amb una expressió d'alegria quasi infantil, com quan et regalen la teva primera subscripció al 'Marca'. 'Tutto benne, tutto normale', doncs, entre els diaris 'hard'.

Els editors gràfics de la premsa catalana també han entrat en el joc, esclar. La foto de portada de l'ARA, per exemple, tampoc sembla del tot innocent: els dos (in)dignataris apareixen eixarrancats –en un formós doble 'manspreading' presidencial– mirant l'un cap a Conca i l'altre cap a Wisconsin, i amb unes expressions facials que donen per a gif o samarreta pop.

Tenint en compte l'erràtica declaració de Trump i el fet que, en un tuit posterior, l'home dels codis nuclears ni tan sols escrivia bé el nom de Mariano Rajoy, potser la imatge il·lustra amb més precisió el nivell d'interès del president nord-americà en aquest assumpte.