PAREUMÀQUINES

Pablo Iglesias: “respetaré” és el nou “apoyaré”

Ara que les samarretes de Zapatero amb aquell mític “Apoyaré el Estatuto que apruebe el Parlament” es comencen a destenyir, val la pena guardar la primera pàgina d''El Periódico'

AVUI EL DIÀLEG entre les portades de l’ Abc i El País és magnífic. Diu el diari de Prisa: “La majoria del PP accepta que se’n vagi Rajoy per tenir govern”. Diu el diari monàrquic: “Rajoy es prepara per governar en solitari amb l’abstenció del PSOE”. Sort en tenim que Don Mariano és un lector confés del Marca i només del Marca. Si no, ell que es prepara per governar en solitari, se sentiria vagament traït pel seu partit en topar amb el titular segons el qual els seus coreligionaris li preparen la guillotina. Però en realitat no és això. Perquè El País fa trampa titulística. En realitat, la notícia emergeix d’una de les seves inefables enquestes. Per tant, “La majoria del PP” -que suggereix el partit- és en realitat la-majoria-de-votants-del-PP, que és una cosa ben diferent. Però del que es tracta, unes eleccions més, és d’allunyar la possibilitat que Podem governi i invocar les enquestes (pròpies, esclar) perquè ho avalin.

Mentrestant, El Mundo s’estalviava el sondeig i tirava d’hipèrbole. “Podem demana la sobirania catalana mentre els radicals ataquen Rivera”. El sintagma “els radicals ataquen Rivera” evoca kale borroka, però en realitat es va tractar d’un senyor cridant “Trenquem Espanya” sobre l’escenari d’un míting de Ciutadans i quatre gats sostenint una pancarta amb el mateix lema. Censurable? Sí. Poc intel·ligent? També. Però suggerir que Nou Barris és l’Ulster elevant això a portada és, com a mínim, desproporcionat. I no gaire responsable.

I, a Catalunya, El Periódico destaca aquesta frase del míting de Pablo Iglesias: “Respectaré els drets de Catalunya”. Ara que les samarretes de Zapatero amb aquell mític “ Apoyaré el Estatuto que apruebe el Parlament” es comencen a destenyir, val la pena guardar aquesta primera pàgina. Mai se sap quan podrem fer la primera pela venent dessuadores, xapes i pins.