CRÍTICATV

‘Paquita Salas’, tan meravellosa com sempre

La tercera temporada està basada en fets reals: l'escàndol mediàtic de l'actriu Anna Allen

Netflix ha estrenat la tercera temporada de Paquita Salas, la sèrie de Los Javis (Javier Ambrossi i Javier Calvo) que inicialment van crear per al canal digital Flooxer d’Atresmedia. L’èxit, la qualitat i l’originalitat han catapultat la sèrie a una plataforma amb més repercussió sense perdre per això l’essència inicial. Si no l’heu vist, val la pena que la recupereu. Cada temporada són vuit capítols de mitja hora. La protagonista és la Paquita Salas (interpretada per l’actor Brays Efe), una representant d’actors i actrius a través de la qual recreen un munt de trames basades sovint en fets reals, esbudellant les interioritats al voltant del món de la interpretació, el cinema, la televisió i les vicissituds que comporta tot plegat.

Paquita Salas continua sent divertida i, sobretot, manté intactes algunes de les característiques que la van fer tan popular: uns guions àgils amb voluntat de dir molt més d’allò que és literal, un domini indubtable del llenguatge audiovisual i una realització senzilla però impecable en què la càmera sap mostrar fins i tot els aspectes més implícits. I el més important: aprofundeix encara més i millor en el joc entre realitat i ficció exposant les misèries de la professió amb una reflexió interessant.

En aquesta tercera temporada Los Javis han proposat una trama esplèndida basada en uns fets reals del 2015. L’actriu Anna Allen va ser la protagonista d’un escàndol mediàtic quan es va descobrir que les fotografies que penjava a les seves xarxes socials anunciant col·laboracions professionals a Hollywood eren muntatges i tot plegat era una mentida per fer creure que tenia més èxit i repercussió del que era veritat. L’actriu va desaparèixer sense deixar rastre i Paquita Salas ha aprofitat el seu drama a la ficció. Un dels personatges de la sèrie decideix rodar un biopic sobre aquesta actriu (amb un altre nom) i, a la sèrie, l’actriu que agafen per interpretar-la és precisament Anna Allen, de tal manera que és ella mateixa qui, en un joc de metaficció, explicarà el seu drama personal mirant a càmera: “ Vamos a dar la cara. Tenemos que hacerlo. […] Así que dime, ¿qué hago ahora? […] Porque estoy rota. Porque ya nadie atiende el teléfono cuando llamo. […] Voy a coger todo lo que me ha pasado y a convertirlo en algo que valga la pena. Yo voy a salir de aquí. Y vamos a contar mi historia”. L’actriu Anna Allen representa que interpreta algú altre però està fent d’ella mateixa mirant a càmera, i acaba plorant explicant el seu drama. Paquita Salas proposa un gir intel·ligent en la història perquè la converteix en una víctima de la professió.

Paquita Salas és una sèrie que, sense pretensions i amb humor, intenta parlar de les complexitats de la sensibilitat humana.