30/09/2017

Prejudicis xenòfobs per la procedència de les urnes

2 min
portada el pais 30/9/17

BarcelonaPrevisió meteorològica de la jornada: portin paraigua, que cauran persones del cel. Ho diu la portada d''El País' i a cinc columnes, una mesura reservada només per a les grans ocasions: "La Generalitat llança la població contra l'Estat". Ja ho veuen, 'La gran abducció' acaba amb els sobiranistes convertits en projectils humans inanimats i mancats de qualsevol voluntat. El primer subtítol és encara més eloqüent sobre la ceguesa i incapacitat de comprensió del fenomen: "L'independentisme demana als ciutadans defensar el referèndum il·legal". No, l'independentisme no demana res als ciutadans: l'independentisme 'són' els ciutadans. No tots, esclar. Però sí uns dos milions de ciutadans que exigeixen poder expressar la seva opció política en un cabal democràtic.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La qual cosa ens porta a les urnes. El govern les va presentar i les reaccions van de la burla humiliant a, directament, la xenofòbia. García Albiol ja havia traçat el camí, hores abans, dient que la seva dona en tenia una d'igual per a la roba bruta. No la tenien tots dos, no, només la seva dona, ahà. 'La Razón' les qualificava de "tàper xinès", com si la procedència n'hagués de soscavar la legitimitat. I s'afanyaven a dir que s'havia fet servir un model similar a les eleccions d'Uganda, tornant a atiar els prejudicis del lector. Al titular de portada d''El Mundo' també corrien a destacar que fossin "made in China", així, en anglès. I no en deien 'urnes', sinó que les tractaven de "caixes de plàstic opaques". L''Abc' també se sumava a la festa: "Urnes xineses de 5 euros". Idèntica tàctica de vincular origen i preu a validesa.

M'ha fet pensar en aquelles faules que ens feien llegir de petits. I en aquella guineu que no podia saltar prou alt per abastar el raïm: també tenia el menyspreu com a últim recurs. Magre consol.

stats