29/12/2011

Primera aproximació al cost real de la monarquia

2 min

Han calgut 32 anys per saber, aproximadament, en què es gasta la Casa del Rei l'aportació anual que li concedeixen els contribuents a través dels pressupostos generals de l'Estat. Amb el rerefons de l'escàndol del cas Urdangarin, sens dubte el detonant d'aquest sobtat atac de transparència, ahir es va saber que el sou oficial del rei és de 292.000 euros. Una part (140.000) és el sou laboral pròpiament dit i la resta es paga en concepte de despeses de representació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Cal dir que el cap de l'Estat és el que més cobra. Més que el president del Tribunal Suprem (130.152 euros), el segon en el rànquing; més que el president de la Diputació de Barcelona (115.723 euros) i més que el president del govern (78.185 euros). Tanmateix, està lluny del que es cobra al sector privat.

De fet, la casa reial espanyola és de les més barates si es compara amb les de Bèlgica, Suècia, Holanda o Anglaterra. Almenys sobre el paper. El que ahir es va saber per primer cop és la distribució de les despeses dels 8,4 milions d'euros que es destinen directament al manteniment de la família i Casa del Rei. Però aquesta és una part petita de les despeses.

Per començar, les cases i palaus són propietat del Patrimonio Nacional, que es fa càrrec de les despeses de manteniment amb un cost aproximat d'uns 34 milions d'euros a l'any. A més, els viatges i actes de protocol per visites oficials, el parc mòbil, els sous del servei (unes 138 persones de les quals només 18 van a compte del pressupost reial) i la forta despesa de seguretat és a càrrec de diversos ministeris.

La suma global sens dubte és molt més alta -alguns mitjans l'han xifrada en uns 60 milions- del que ahir és va explicar. Ara que ja és clar que aquest control democràtic, que fan la majoria de monarquies, és necessari, ara que ja no hi ha marxa enrere, al marge del motiu pel qual s'ha trigat i el motiu pel qual s'ha fet públic, cal avançar cap a la transparència completa.

stats