08/12/2010

'Sine labe originali concepta'

1 min
'Sine labe originali concepta'

Cada any, pel pont de la Puríssima, prenc el pols a la minvant cultura religiosa a través de l'opinió publicada. És rar l'any que algú, fent un enginyós joc de paraules entre la Immaculada Concepció i la Constitució, no exhibeix que va peix de catequesi. "Concepció de qui?", pregunto jo, i molts dels que encara no arriben als 40 ho tenen claríssim: "La de Jesús al ventre de Maria". Ignoren que, segons el mite cristià, Maria va ser concebuda biològicament -l'espermatozou de Joaquim va fecundar l'òvul d'Anna- i Jesús virginalment -Déu es va encarnar al si d'una verge.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Moltes Conxites i Encarnes també ho ignoren, però qui escriu en un diari ho hauria de saber. De la catequesi imposada hem passat a l'estúpid orgull de no entendre-hi pitafi.

De matar-nos per petits matisos teològics a confondre-ho tot. Tenim un jovent orgullós de conèixer amb pèls i senyals els mites de films i videojocs, però que es vanta d'ignorar el que per als seus avis era sagrat i és clau per entendre l'art i la història de vint segles.

Des del meu agnosticisme estic content de saber que plena de gràcia vol dir concebuda sense pecat original, i d'entendre com això ens separa d'un protestantisme que creu que tots els humans som pecadors.

Estic content de copsar, per fi, tot el sentit d'aquell misteriós sine labe originali concepta del rosari en llatí que deien les tietes. No sé si això em fa beneït o beneit, però saber-ho tampoc fa mal a ningú.

stats