22/09/2011

Que Palestina demani ser membre de l'ONU pot reactivar el procés de pau

2 min

El president dels Estats Units, Barack Obama, té raó quan en el seu intent d'aturar el procés perquè Palestina demani convertir-se en l'estat número 194 de l'ONU afirma que el conflicte entre israelians i palestins només podrà acabar amb la negociació d'un acord de pau entre totes dues parts, i no amb simples resolucions i declaracions de l'ONU. Se n'han incomplert moltes, fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El problema es troba en el fet que les negociacions d'un acord estan encallades des de fa temps; dos anys des de l'últim intent seriós. Però en plena Primavera Àrab a favor de la democràcia, els palestins esperen respostes davant uns patrocinadors del diàleg que no semblen estar en condicions de tirar gaire del carro: Obama, per la pressió interna de la precampanya; Europa, perquè viu angoixada com mai per la crisi del deute.

Que segueixin els assentaments de colons jueus als territoris palestins no hi ajuda. I tampoc el fet que la reconciliació entre els mateixos palestins no hagi avançat, fracturats entre la moderació de Fatah, que mana a Cisjordània, i la radicalitat de Hamàs, que controla Gaza. La divisió afebleix Mahmud Abbas.

Tot i això, el dirigent palestí ha fet un pas valent amb la seva campanya. Perquè el sol fet de plantejar que vol ser un estat més obliga tothom a prendre partit i, en tot cas, les crides al diàleg poden revifar un procés negociador en via morta, amb un estat hebreu a la defensiva perquè se sent més aïllat, en plena ruptura amb un soci com Turquia -que busca liderar la regió- i havent perdut l'entesa tradicional amb l'Egipte de Mubàrak.

Abbas, però, es pot trobar amb la dificultat de gestionar un no si, en comptes de conformar-se que Palestina sigui un estat no-membre, eleva la petició de reconeixement al Consell de Seguretat de l'ONU i els EUA ho veten. Ahir, els palestins van fer el gest de donar temps per a una resposta. La frustració a Palestina podria provocar una tercera intifada i una espiral que resti opcions a la pau.

stats