08/12/2011

Qüestions científiques en relació a la crisi

2 min

Aprofitem les darreres setmanes del 2011 i aviat tornarem a fer una llista de bons propòsits. Sigui quina sigui la situació laboral de cadascú, segur que per Cap d'Any molts bons propòsits tindran a veure amb l'economia. Si en anys anteriors aquests solien implicar una despesa -apuntar-se a un gimnàs, estudiar anglès, treure's el carnet-, enguany ens esforçarem a formular-ne que impliquin menys despesa. Per fer menys dolorós aquest esforç, podem fixar-nos en un parell de qüestions científiques.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

No és ara el moment d'entrar en detalls però, resumint molt, resulta que els físics estan preocupats perquè no troben una gran quantitat d'antimatèria que es va volatilitzar poc després del Big Bang. On és? Hi ha teories. Mentre la busquen, els astrònoms s'entesten a saber on és la matèria fosca. I és que, segons observen, el comportament de l'Univers no té lògica si no és suposant que hi ha molta més matèria de la que veiem. Exactament ens en vindria a faltar un 96%. No és poca cosa. On deu ser?

Bé, suggereixo que, abans d'encarar problemes concrets d'economia domèstica, dediquem unes hores a llegir sobre matèria fosca, antimatèria o altres pèrdues materials de dimensió còsmica. L'exercici ens pot ajudar a acceptar l'evidència que, no sabem ben bé com, però alguna cosa enorme ha desaparegut de sobte en l'economia europea i, de retruc, també en la nostra. On deu ser?

No tinc resposta, esclar, només una sospita. I és que l'economia és fantasia, com ho és la ciència especulativa. Que s'emprin números no vol dir que els números no siguin altra cosa que abstraccions. Els números van ser pura fantasia en els anys bojos, quan se'ns assegurava que abans de veure baixar el preu dels pisos veuríem aturar-se el Sol. I avui, que les coses van maldades i es pronostica que el 2012 serà pitjor que el 2011, també tot continua sent fum-fum-fum.

stats