25/01/2011

'Read my lips', Mariano

2 min

Llegeix-me els llavis, Mariano: fes-me i fes-te un favor lingüístic. Les llengües són per entendre's, sí, però no només. Si les féssim servir només per entendre'ns ja podríem parlar tots no esperanto, com diuen els cursis, però sí llatí. ¿Tornem a la mare dels ous, al llatí clàssic, abans no es vulgaritzés i rebentés en aquesta irritant diversitat de català, castellà, francès, etcètera? Com ho veus, Mariano? Vinga, com si fóssim senadors romans: Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tu et penses que dic això per catalanista reconsagrada i per tocar els pebrots, i ja t'asseguro jo que no. Alguna cosa que ara et diré, i que t'emprenyarà molt, creu-me que també emprenya els talibans catalans. Per exemple: crec en el bilingüisme, no per quedar bé sinó perquè de debò hi crec, perquè de debò penso que defensar activament (no merament acatar) el castellà a Catalunya és important. Perquè sí i perquè a aquestes altures de la pel·lícula considero fonamental deixar clar que el català no és una llengua tronada i esporuguida, no és un dialecte de derrotats, de gent que veu un murcià (o un subsaharià) al mig d'Arbúcies i arrenca a córrer. No es pot anar pel món eternament així. Fer pena no pot ser l'estratègia.

mira els americans . No s'han ni molestat a declarar l'anglès llengua oficial del seu país. Només en algun primitiu poblet remenudíssim, on els homes porten calçotets llargs i bigotis cargolats i als calendaris hi ha fotos de la Sarah Palin en biquini, han fet bans municipals exigint que s'utilitzi l'anglès a tots els negocis i a la vida administrativa. Curiosament, aquests poblets són molt lluny de cap frontera i el seu percentatge d'immigrants és zero. Patatero , sí.

perquè a l'autèntica frontera passa més aviat el contrari: l'Arnold Schwarzenegger, inoblidable governator de Califòrnia, va esbroncar els mexicans que viuen allà per parlar tot lo dia en la llengua de su pueblo i mirar telenovelas en lloc de la CNN. "Jo quan vaig arribar d'Àustria amb una mà al davant i l'altra al darrere no feia això, només parlava anglès, i mireu on he arribat, desgraciats!", els intentava avergonyir el gran Arnold. Resposta dels mexicans: ¿Por qué no te callas, pendejo?

Com que són molts, tants que es poden permetre viure a Califòrnia sense sortir de Mèxic, Schwarzenegger va haver d'acabar demanant-los perdó amb la cua (i els vots) entre cames.

no té ni cap ni peus reclamar que la immersió lingüística a les escoles catalanes garanteixi la dignitat del castellà i després qüestionar que el català es parli al Senat (una cambra que bàsicament no serveix per a res, tret d'escenificar la diversitat territorial!). Tampoc a l'inrevés, per cert. O som plurals tots o de cap a les barricades com uns imbècils. I uns fracassats. Per últim, Mariano: compte a voler quedar bé amb els talibans de casa teva, si ho fas per això. Aquesta colla són els primers que si poden et fotran escales avall, ara que la dreta somnia tornar a menjar calent a Espanya. Que no te'n recordes, fill?

stats