02/01/2011

Dilma Russeff comença el mandat sota l'ombra de Lula La revolta força Morales A retirar el 'gasolinazo' Merkel defensa l'euro el dia de la incorporació d'Estònia El Kremlin ordena detenir 120 manifestants Quinze morts en atacs amb avions no tripulats dels EUA

2 min
Rousseff abraça Lula després de la investidura.

Estats Units

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Michael Bloomberg, alcalde de Nova York, investigarà si el personal de serveis ha alentit les tasques de neteja de la neu en protesta per les retallades.

P. 22 Egipte

Un terrorista suïcida ataca una església copta d'Alexandria, en l'atemptat més greu contra la comunitat cristiana d'Egipte, que representa el 10% de la població. El president Mubàrak crida a la unitat entre cristians i musulmans contra el terrorisme.

P. 17 brasiL

4 Dilma Russeff és la primera dona d'assumir la presidència del Brasil. Arribada al poder de la mà de l'expresident Lula, a qui la constitució prohibia un tercer mandat consecutiu, Russeff té fama de dona de ferro. Filla d'un immigrant búlgar i amb una joventut vinculada a grups armats que lluitaven contra la dictadura militar, haurà de governar sota l'ombra de Lula, que plega amb una popularitat del 87%.

bolívia

7 El president bolivià, Evo Morales, rescindeix el decret que incrementava fins a un 80% el preu dels carburants. Morales recula davant la revolta popular protagonitzada per les seves mateixes bases socials, com els sindicats, els grups indígenes i els cocaleros . Les protestes havien implicat també transportistes i forners, i el govern va arribar a militaritzar la venda de pa per evitar la pujada de preus.

Hongria

El país assumeix la presidència rotatòria de la Unió Europea en un moment delicat per a l'euro i en un clima de controvèrsia per les lleis de control recents sobre els mitjans de comunicació que Hongria ha aprovat.

P. 18 alemanya

5 La cancellera alemanya, Angela Merkel, defensa l'euro com a "fonament de la nostra prosperitat" en el seu discurs de Cap d'Any. Quan creixen els dubtes sobre la capacitat de l'economia europea per remuntar la crisi, també el president francès Nicolas Sarkozy diu en el seu missatge que seria un error sortir de la moneda única. Les declaracions coincideixen amb l'entrada d'Estònia a la unió monetària.

rússia

6 Liudmila Alexéieva, defensora dels drets humans a Rússia, denuncia la detenció de 120 opositors en les manifestacions celebrades el Cap d'Any a Moscou i Sant Petersburg. Tots els dies 31, les protestes reivindiquen l'article 31 de la Constitució, que protegeix la llibertat de reunió. Les detencions arriben després de la polèmica sentència contra Mikhaïl Khodorkovski, destacat opositor al Kremlin.

pakistaN

8 Tres operacions amb avions no tripulats nord-americans provoquen com a mínim quinze morts al Pakistan, segons fonts del govern local. Els atacs es produeixen a la regió de Nord-Waziristan, a la frontera amb l'Afganistan, on els Estats Units mantenen una guerra encoberta contra la insurgència talibana. Fonts independents xifren en més d'un centenar els atacs d'aquest tipus l'any passat.

stats