20/01/2011

Sentència a Batasuna El TC busca nou president Els rivals d'Anglada

2 min

Avui farà pública l'Audiència Nacional la sentència als 20 membres de l'assemblea de càrrecs locals de Batasuna, Udalbiltza, jutjats l'any passat per integració a organització terrorista. El fiscal demanava 10 anys de presó perquè entén que, amb aquesta entitat, ETA volia crear "una cortina de legalitat per realitzar activitats il·legals". La sentència arriba en un moment polític marcat per la treva i poc després de les últimes detencions de persones de l'esquerra abertzale, que demostren que la pressió policial es manté. Els independentistes bascos donaran a conèixer aviat la nova formació pensada per a les eleccions del maig.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

E l ple del Tribunal Constitucional es reuneix avui per elegir els nous president i vicepresident de la institució que, després de renovar el terç que corresponia al Senat, té majoria progressista. Entre els magistrats que van plegar del seu càrrec -perquè havien estat nomenats per la cambra alta- hi havia la fins ara presidenta María Emilia Casas. Els dos noms més ben situats per substituir-la són Manuel Aragón i Pascual Sala. Tots dos estan emmarcats en l'anomenat sector progressista, si bé el primer va tenir una actitud molt bel·ligerant en contra de l'Estatut de Catalunya, fins al punt d'apropar-se molt al bloc conservador. Ara, aquesta actitud li pot passar factura. Tot i això, el president que surti elegit pot ser-ho només per un període transitori, ja que està pendent la renovació del terç que correspon al Congrés, bloquejada per la falta d'acord entre el PSOE i el PP. Cal veure què passarà quan entrin els quatre nous magistrats i s'equilibrin les forces entre els dos sectors.

A mb l'horitzó electoral del 22 de maig cada cop més proper, se succeeixen els moviments per prendre posicions en la cursa cap als comicis municipals. Avui es presentarà a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya una nova formació, Via Democràtica, que es defineix com a identitària. El president del partit és Pablo Barranco, exsecretari general de Plataforma per Catalunya (PxC). Després de partir peres amb Josep Anglada, Barranco ha construït una nova opció política que aglutina part de l'equip fundacional de PxC. Vol presentar un mínim d'una vintena de llistes. Anglada tindrà competència.

stats