09/08/2012

Stingers al Facebook

3 min

A la pàgina de Facebook del jove sirià Obaida Elwani no el veiem amb la família, ni amb els companys, ni de vacances. Les seves fotos poden agradar els familiars, perquè se'l veu en forma, però els que segurament s'interessen per cada detall de la imatge són els experts del Pentagon. Somrient i cofoi, Obadia sosté a l'espatllat un míssil portàtil terra-aire SA-7, una versió antiga dels tan coneguts com temuts Stingers. És la primera vegada que es comprova gràficament que l'oposició siriana ha aconseguit aquest tipus d'armament, amb una història controvertida i un impacte dramàtic en les diverses guerres en què ha aparegut.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La foto no permet saber si, tal com diu Obaida, s'ha fet a Alep, ni si és dels últims dies, quan els enfrontaments entre l'exèrcit sirià i els insurgents pel control de la ciutat més rica i dinàmica del país són fortíssims. Els morts es compten per desenes. Els rebels intenten preservar les posicions guanyades, i per al règim perdre aquesta ciutat seria un cop fatal després de les desercions del primer ministre i altres ministres. La contundència de la contraofensiva és tan gran que Amnistia Internacional hi ha documentat, des de l'aire, 600 nous cràters, causats per les bombes i l'aviació, als afores de la ciutat.

Fa unes setmanes els rebels sirians van mostrar en un vídeo el seu arsenal. Els entesos se'l van mirar amb lupa però van concloure que no tenien els Stingerscomplets, tot i que el canó i la bateria d'un d'aquests míssils estaven a primera fila de la foto de família d'una unitat d'insurgents. Matthew Schroeder, de la Federació Americana de Científics, estudiós de la proliferació d'armes, va concloure que els faltava la llançadora. Les tres peces són indispensables per disparar. En canvi, la imatge d'Obaida les mostra totes tres ben clarament. Fa uns dies la televisió nord-americana NBC va informar en una sonada exclusiva que "dues dotzenes de Stingers" haurien creuat la frontera turca cap al front d'Alep. No se'n sap la procedència ni el model, va dir la NBC. ¿La foto d'Obaida és real? ¿O és un muntatge propagandístic per atemorir l'aviació de Baixar al-Assad? ¿O per aixecar la moral dels rebels, ara que les bombes estan trinxant la ciutat i els civils estan abocats a un setge mortal? Fa un parell de mesos es va descobrir que les armes mostrades per l'Exèrcit d'Alliberament Sirià en un vídeo propagandístic eren escopetes de joguina fabricades a la Xina…

El que sí que és cert és que els rebels han demanat insistentment a les potències occidentals, i sobretot als nord-americans, que els facilitin armes, especialment míssils terra-aire, per poder-se defensar dels atacs aeris. I també s'ha constatat que el president Obama s'ha mostrat inflexible. Vol evitar que el malson dels Stingers es torni a repetir. Als anys 80, després de fortes pressions dels sectors més antisoviètics, el president Reagan va accedir a armar els guerrillers afganesos que lluitaven contra els ocupants russos. A part de finançar-los econòmicament, van ser ensinistrats per la CIA, que els va equipar amb els eficaços míssils portàtils Stinger, decisius contra l'aviació soviètica. Lògicament, un cop guanyada la guerra a l'Afganistan i després de la retirada, els mujahidins es van quedar les armes que, anys més tard, van anar a parar a mans dels talibans, que encara en conserven. Ni llavors ni ara dubten a utilitzar-les contra els mateixos nord-americans o l'OTAN.

Que aquest malson es repeteixi al costat d'Israel i de Turquia, enmig del polvorí del Pròxim Orient, i que les armes acabin a les mans equivocades, ha dominat fins ara el pensament conservador que Obama ha imposat a l'hora d'armar els rebels. Sobretot amb la proliferació de senyals que l'oposició armada siriana, que es va estructurar al voltant d'oficials del règim desertor, comença a acollir ara membres de diverses franquícies d'Al-Qaida. A més, individus d'origen diferent, moguts per l'ambició d'intentar transformar la revolta contra el règim per a la causa jihadista, s'afegeixen ara a la branca siriana d'Al-Qaida, força visible, juntament amb la libanesa i la iraquiana. Els Estats Units han deixat clar que els ajudaran amb assessors militars i suport financer, però, per ara, res de res pel que fa a les anhelades armes. Una decisió contestada per alguns grups rebels, que han advertit que quan guanyin se'n recordaran d'aquells que els han deixat penjats. Però, ¿i la foto del satisfet Obaida al Facebook? Qui menteix? La resposta no és fàcil, tot i que no hi ha gaires opcions, totes al voltant de la mentida. O el jove fa de farol o els experts americans no segueixen la línia oficial que marca el seu president o hi ha prou intermediaris en aquest afer per trobar, pagar i fer arribar els míssils terra-aire a Alep. I encara és més difícil saber a mans de qui acabaran d'aquí un temps.

stats