26/11/2011

TV3: Servei públic, cohesió nacional i llengua

2 min

TV3 és, sens dubte, un dels grans llegats del primer govern de la Generalitat presidida per Jordi Pujol i una eina clau de servei públic, cohesió nacional i normalització lingüística. És comprensible, doncs, que l'anunci ahir d'un fort ajust a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) hagi despertat recels. El Govern té la necessitat i l'obligació de complir amb la rebaixa del dèficit del 2012, però també és conscient que el país no es pot permetre afeblir TV3. Cal apel·lar, doncs, a la seva gestió responsable i a la capacitat d'arribar a acords en el context de la negociació de la llei de la CCMA. Ens cal una sortida raonable.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En el marc del programa de retallades del Govern, és lògic que la CCMA es vegi sotmesa també als criteris d'austeritat que ja han afectat sectors claus com la sanitat, l'ensenyament i les infraestructures. Però cal fer els ajustaments amb compte perquè, com va admetre ahir el mateix portaveu del Govern, si són massa intensos poden posar en perill elements bàsics. Des de la seva fundació, TV3 ha estat un model de qualitat i èxit, un servei públic amb majúscules. Ha estat determinant en la normalització de la llengua i la cultura catalanes, i ha enfortit el periodisme de qualitat. Avui, la funció pública de TV3 és més necessària que mai, per la feblesa relativa del català en el panorama televisiu, i perquè sembla difícil que aquesta funció pugui ser assumida amb garanties des del sector privat, tot i els esforços que s'hi fan.

Si TV3 no té els mitjans per mantenir un model de qualitat i d'èxit, serà un fracàs per a Catalunya, que per a la seva cohesió nacional necessita mitjans forts que optin al lideratge i estimulin la creativitat de la indústria audiovisual.

És evident que la CCMA té alguns problemes estructurals que han de ser sotmesos a revisió si es vol preservar el model. Les retallades a TV3, però, s'han de fer tenint en compte sobretot l'interès públic, que és el de ser una televisió de referència que explica el món en català.

stats