01/07/2012

'Tots els noms de Barcelona'

2 min

Tot i que la crisi ha castigat el sector del llibre com qualsevol altre (hi va haver un optimisme inicial que es va esvair aviat), no deixen d'aparèixer, com bolets miraculosos, nous segells editorials, deguts a l'empenta de valents o d'insensats que creuen en la necessitat de l'existència d'una oferta de llibres diversa, plural i exigent, i que (posats a creure) fins i tot creuen en la possibilitat de fer-ne negoci. Alguns d'aquests segells tenen una vida efímera i tornen ben aviat al no-res d'on van sorgir; d'altres, però, aconsegueixen trobar el seu espai (el seu nínxol, per dir-ho amb el terme financer-funerari) i resisteixen heroicament per a goig i alegria dels malalts de la lletra impresa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta setmana s'ha presentat en societat una flamant iniciativa editorial barcelonina, Stoker Books, nascuda de l'empenta i la determinació emprenedores (s'ha de dir així, no?) de la jove editora Artemisa Canals. I ho ha fet amb la millor carta de presentació que pot tenir una editorial, que no és altra que un bon llibre: Tots els noms de Barcelona és el títol de la també primera novel·la que publica el periodista David Izquierdo, o sigui que ja veuen que tot és tan nou que enlluerna i tot. Però la brillantor, en aquest cas, no només té a veure amb la novetat.

Tots els noms de Barcelona és una excel·lent novel·la d'intriga que juga sense manies i amb tot l'encert del món amb gèneres com el thriller , la novel·la d'aventures i la novel·la històrica. Amb la visita de Benet XVI a Barcelona, a finals del 2010, per consagrar la basílica de la Sagrada Família, com a referent temporal, David Izquierdo s'empesca una història de misteri de l'estil més feliçment clàssic, entorn d'un grup d'arqueòlegs del Museu d'Història de la ciutat que investiguen sobre una necròpoli descoberta al cim del Tibidabo i sobre l'existència del llegendari riu subterrani que, segons alguns, recorre el subsòl de Barcelona. Tot plegat, però, té a veure amb un altre secret, que naturalment no podem ni esmentar, però que recorre tota la història de la ciutat des dels temps de la Barcino romana fins a la Barcelona de començaments del segle XX, quan el doctor Andreu es va entossudir a tirar endavant el parc d'atraccions del Tibidabo, fins al dia mateix de la visita de Ratzinger al temple de Gaudí. I el que en mans menys hàbils seria un intent rutinari de bestseller , en les de David Izquierdo i el seu sentit del ritme, del llenguatge i de la construcció de personatges i situacions memorables és una senyora novel·la de les que justifiquen plenament l'ús del topicàs de guàrdia: una vegada la comences, ja no la pots deixar fins al final. Entreteniment de qualitat, per dir una altra etiqueta que sovint es fa servir massa alegrement.

Tots els noms de Barcelona ens demostra que no totes les bones novel·les per al gran públic han de ser traduïdes. Que l'esperit de Pauline Stoker l'acompanyi en l'èxit que sens dubte mereix.

stats