05/10/2011

La Unió Europea ha de prendre decisions urgents i contundents

2 min

La situació comença a ser insostenible. La crisi econòmica s'allarga i els ciutadans més exposats a un mercat laboral que no ofereix oportunitats en pateixen les conseqüències amb cruesa. El subsidi d'atur s'acaba per a moltes persones, que no tindran més fonts d'ingressos.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Les dades del mes de setembre, que deixa 16.282 aturats més a Catalunya, i 95.817 en el conjunt d'Espanya, són les pitjors dels últims 15 anys. El risc, segons els càlculs de sindicats i entitats socials, és que hi hagi 400.000 aturats amb el subsidi esgotat a finals del 2012. Serà un any que es presenta molt complicat i en el qual Espanya entrarà en recessió, segons el banc d'inversió Goldman Sachs. Aquest banc d'inversió fa la mateixa previsió per a Alemanya, França i Itàlia, encara que aquests països en podrien sortir més ràpid i iniciar un camí de creixement.

Tot el conjunt de pronòstics dibuixa un futur negre si els principals actors, els agents polítics i econòmics no comencen a actuar amb urgència i de manera contundent. El primer pas és solucionar el drama de Grècia, que, malgrat ser una economia molt petita en relació al conjunt de la UE, està destapant totes les mancances institucionals i polítiques d'Europa. El debat ja es fa incomprensible, amb veus a favor o en contra d'acceptar o no la fallida de Grècia, però sense actuacions concretes en un sentit o en l'altre.

I Grècia és determinant. Els bancs, el nervi del tot necessari per normalitzar la situació, estan paralitzats a l'espera del que passi amb el país, i la compra de deute sobirà, a més, els ha deixat molt febles, necessitats d'una nova recapitalització.

La clau està en mans dels alemanys i de la seva aliança amb França. Els dos principals països de la UE -els bancs francesos estan patint ara de valent- han d'assumir les seves responsabilitats. Espanya està lligada de peus i mans al futur de la UE i, si no reacciona, no creixerà, ni, de retruc, baixarà tampoc el nombre d'aturats.

stats