Marc Colomer
24/12/2010

Unió es reserva la interlocució amb Madrid

3 min
Joana Ortega serà un dels rostres destacats del pròxim Govern.

BarcelonaArtur Mas busca els millors per al seu govern, però els homes i dones de CiU seran els que portaran el principal pes polític i de gestió. Aquesta legislatura no serà fàcil i Mas vol pesos pesants, persones de la màxima confiança, com Felip Puig i Francesc Homs, per arrencar la nova etapa. El president investit també ha travat la relació amb els seus socis d'Unió, que tindran al final el que volien: una conselleria de contingut polític. La designada és Joana Ortega, que, com a consellera de Governació i Relacions Institucionals, controlarà una àrea clau com el desenvolupament estatutari i el traspàs de competències. Amb aquest moviment, i a falta de confirmar el paper institucional que tindrà Josep Antoni Duran i Lleida, Unió es reserva un rol decisiu: la interlocució amb Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En el front intern, Mas atorga la màxima rellevància a dos noms del seu cercle més íntim: Francesc Homs, que serà la seva mà dreta com a secretari general de Presidència, i Felip Puig, que, després de moltes especulacions, sembla que tornarà al Govern, en aquesta ocasió com a conseller de Justícia i Interior.

Veterans i independents

La tercera pota del Govern serà l'econòmica, que Artur Mas pretén controlar de manera molt directa. L'expert en fiscalitat Heribert Padrol serà qui dirigirà la hisenda pública. Una altra àrea clau és Política Territorial, que recaurà en l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder.

Per a un departament tan sensible com Educació Mas també aposta per l'experiència i la trajectòria d'una veterana com Irene Rigau, que ahir mateix ja va exercir com a consellera in pectore en anunciar que el curs vinent se suprimirà la setmana blanca. Rigau està molt ben vista per l'escola concertada, que s'ha sentit maltractada pels governs tripartits, però no tant per l'escola pública, que ha estat en peu de guerra contra Ernest Maragall.

Per contra, sí que està previst que Salut sigui dirigida per un independent que podria ser Boi Ruiz, president de la Unió Catalana d'Hospitals, la patronal del sector.

Per a Agricultura i Sostenibilitat es perfila un altre pes pesant d'Unió com Josep Maria Pelegrí, que ja va ser conseller de Governació del darrer govern de Jordi Pujol. Precisament, l'ascens d'Ortega provoca que l'àrea de Benestar recaigui en el diputat Josep Lluís Cleries, que ha estat l'encarregat de marcar el govern tripartit en aquesta matèria.

En el recuperat DURSI, el departament d'Universitats i Recerca, també hi podria anar un independent, sempre que no s'opti per un valor segur com el d'Andreu Mas Colell, una persona d'enorme prestigi en l'àmbit acadèmic tot i el seu pas pel govern de Jordi Pujol. La peça que més maldecaps està provocant a Artur Mas és Cultura, en què es busca un perfil de dona independent. Noms com els de Mònica Terribas, Imma Tubella o Rosa Malet han estat o estan a sobre de la taula.

Tot aquest procés l'està portant amb molta discreció el mateix Artur Mas, que té la intenció d'anunciar avui mateix la composició del Govern si aconsegueix quadrar totes les peces. En cas contrari, l'anunci es posposaria fins dilluns, just després de l'acte protocol·lari de presa de possessió que es farà al Palau de la Generalitat.

Sigui com sigui, aquest matí es reuniran el president electe i el president en funcions, José Montilla, per parlar del traspàs de poders i per pactar els detalls de la presa de possessió de dilluns. També tractaran la situació financera de la Generalitat. Avui la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, entregarà al rei l'acord del Parlament perquè sigui publicat al BOE de dilluns, que serà el darrer pas.

stats