L’APUNT

Un afer intern

Convençut que sovint els problemes se solucionen sols fumant-se un puro, Mariano Rajoy ha deixat podrir l’embat més greu al sistema polític espanyol des del franquisme. Armat amb l’Estat i enviant la Justícia a primera línia, ha intentat preservar-se. Amb la detenció de Carles Puigdemont els cortesans li diran que la crisi està més a prop de la resolució. Quin error! Carles Puigdemont es pot haver equivocat, però per a milions de catalans és encara el president legítim de la Generalitat i la humiliació d’empresonar-lo té un potencial d’enverinament dels sentiments incalculable a Catalunya.

Caldrà donar sortida a la impotència ciutadana i és ara, precisament tant o més que mai, quan caldrà que les manifestacions siguin multitudinàries i pacífiques. Un bri de violència serviria per justificar l’abús de poder de l’Estat i desacreditar internacionalment el moviment. La detenció de Puigdemont amenaça Rajoy a Europa encara que tingui els estats de part seva. Ocupa avui la primera pàgina dels principals diaris del món i crida l’atenció de periodistes de gran influència. Catalunya ja no és un afer intern i qualsevol pas polític estarà sota la lupa.

Està en mans de les forces polítiques catalanes naufragar o potenciar una reacció pacífica i promoure un govern d’amplíssim espectre. Seria la millor manera de posar la causa al centre de l’actualitat internacional amb responsabilitat i de manera pacífica i retenir una certa iniciativa política, malgrat tot.

Més continguts de