09/09/2021

Arcadi Espada contra la República Popular de la Xina

2 min
Celebració comunista a la plaça  De Tiananmen.

BarcelonaL'ínclit Arcadi Espada ha vist les darreres hores els seus somnis fets realitat. La seva columna de dimarts on carregava contra la vicepresidenta Yolanda Díaz per haver fet un pròleg a una edició d'El manifest comunista de Marx, i on feia un triple salt mortal per defensar que amb aquest escrit estava justificant també "la fam a Cuba i l'assassinat polític a la Xina", va ser contestada a Twitter pel cònsol general de la Xina a Barcelona, el senyor Zhu Jingyang, que és molt combatiu a les xarxes defensant el seu país i el seu règim (lògic, cobra per a això), acusant-lo d'arrogant, d'ignorant, d'intolerant i de tenir prejudicis.

Imaginem Espada fregant-se les mans per haver trobat per fi un contrincant a la seva altura: ni més ni menys que el colós xinès! I es va posar a escriure una columna amb un titular ben explícit: "El cònsol Zhu insulta". L'articulista escriu: "El comentari té poca novetat en si i encaixa en el motlle ètico-cognitiu que solen dedicar-me comunistes i nacionalistes". Però la cosa no ha acabat aquí, perquè resulta que Zhu ha tornat a contestar amb una breu nota a Twitter on diu que els xinesos "en cap cas necessitem ensenyaments d'uns «Señores Maestros!»", com ell.

Aquest, no cal dir-ho, és un gran èxit per a Espada, que ha aconseguit mobilitzar l'aparell propagandístic xinès contra un article seu. Però el que no s'hauria d'oblidar és que el seu primer article parteix d'una falsedat, i és que fer un pròleg a El manifest comunista, un dels textos cabdals per entendre els segles XIX i XX, no vol dir estar a favor del gulag o de la Revolució Cultural de Mao. De fet, quan el diari Público va publicar una reedició d'El capital de Karl Marx se li va demanar el pròleg a... Pasqual Maragall! I a ningú se li va ocórrer acusar-lo d'estar a favor de l'estalinisme ni res semblant.

stats