Publicitat
Publicitat

L'EDITORIAL

Un primer balanç amb massa llistes d'espera de tota mena

Les dades facilitades ahir pel Govern confirmen amb xifres l'experiència personal viscuda per nombrosos usuaris de la sanitat pública: està augmentant la quantitat de gent que necessita una operació quirúrgica i que, en comptes de rebre una notificació amb la data d'intervenció, passa a engrossir una llista d'espera.

Aquestes llistes es van allargar un 23% entre el gener i el juny. I el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha admès que el problema s'agreujarà la segona meitat de l'any.

Les llistes d'espera s'havien reduït un 21% entre l'any 2004 i el 2009, de manera que hem retrocedit al punt de partida del tripartit. Però el canvi de tendència, a l'alça, ja es va notar el 2010 -en nombre de pacients, no en temps d'espera-, coincidint amb les primeres retallades del govern Montilla.

Ruiz mai no va amagar que les llistes s'allargarien en termes globals, a canvi que no patissin els casos dels pacients en una situació de risc més elevat. Ha trigat 10 mesos a donar alguna xifra sobre la qüestió. I no ha facilitat l'evolució de les operacions greus i que, en tot cas, a partir d'ara podran esperar més del que han estat esperant: el límit es fixa en 45 dies. Ara, segons Salut, mai no s'arriba a aquesta xifra i la mitjana d'espera és de 32.

Les enquestes ens diuen que els usuaris de la sanitat són conscients que no sempre en fan un bon ús i que hi ha abusos, de vegades en el nombre de cops que van al metge, en la quantitat de proves que es demanen o en el malbaratament en la despesa en fàrmacs. Però ara no estem parlant d'això -¿s'ha arribat realment al límit en aquestes retallades, abans d'anar més enllà?-, sinó dels que necessiten una pròtesi de maluc, dels que pateixen una hèrnia discal o dels que tenen cataractes. Són problemes que limiten la vida.

Per dur a terme retallades cal valentia, però importa igual o més practicar la transparència i la pedagogia. I en aquest punt, Ruiz no ha estat cap exemple. I menys quan, com a mínim, es frega una línia vermella.

Riure, malgrat tot

Més continguts de

Riure, malgrat tot
PUBLICITAT
PUBLICITAT