07/06/2012

Les bessones d'Olèrdola

2 min

La notícia és extraordinària i emocionant per al món de l'antropologia, però resulta terrible i letal per al món de les lletres catalanes. Cap editor no et confessarà la preocupació en veu alta, però en veu baixa, potser davant d'un whisky, et farà saber que té por. Molta por.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En fi, ja ho deuen haver llegit o sentit per la tele. La Universitat Autònoma de Barcelona ha trobat, per primer cop, "un cas de bessones prehistòriques ibèriques, al jaciment d'Olèrdola". Els especialistes en antropologia forense (que van fer les proves a cegues) diuen que es tracta de les restes de dues nenes acabades de néixer, d'unes 38 a 40 setmanes de gestació, que probablement van morir per causa d'un embaràs difícil o de part. Les restes -ho deien a TV3- daten de mitjans del segle IV aC i principis del segle II aC. Com va explicar a Els matins de TV3 la professora d'antropologia biològica Eulàlia Subirà, els dos esquelets infantils van ser trobats a la mateixa tomba, mirant-se, i amb les cametes entrellaçades. Les van trobar a la zona d'adobament de pell i tints del poblat a prop d'altres esquelets infantils. Això podria fer pensar (ho explicava l'Eulàlia Subirà) que les dones potser enterraven els bebès allà on treballaven, per tenir-los a prop. No els han posat nom (diu l'Eulàlia Subirà que el seu equip no la fa mai, aquesta pràctica), però són el primer cas documentat de la Península.

No cal que els digui res més, suposo. Bessones prehistòriques. Mare prehistòrica al taller d'adobament de pells que les enterra allà per tenir-les a prop... Déu meu. A hores d'ara hi ha set o vuit novel·listes que han pensat que en podrien fer una novel·la no pas històrica sinó prehistòrica per a l'any que ve. Per Sant Jordi podrem triar entre Les bessones d'Olèrdola , El misteri d'Olèrdola , Les nenes repetides de la caverna d'Olèrdola , Donar a llum a la necròpoli i Part múltiple prehistòric .

stats