AL SOCI NO SE’L POT ENGANYAR

La boleta de Bartomeu

Les pròximes dues setmanes ens diran molt sobre l’estat actual del Barça. Si les decisions es prenen des de l’òptica esportiva o bé responen a necessitats econòmiques, si hi ha un projecte que pretén recuperar un model de joc cada cop més llunyà o s’aposta per cracs de renom per abordar la consecució d’una Champions que està començant a convertir-se en obsessió malaltissa. Fins i tot, en funció del que passi aquests dies, veurem qui mana realment al Barça, si el nucli dur del vestidor o la junta de Josep Maria Bartomeu.

Anem a pams. Si durant aquesta setmana es confirma que les operacions de sortida es fan per quadrar el compte de resultats, i el màxim exponent en seria l’intercanvi Neto-Cillessen, quedarà clar que el CEO mana més que el director esportiu. Aquesta operació seria l’exemple més clar d’una política esportiva condicionada per unes necessitats econòmiques d’urgència i que podria acabar perjudicant el porter del filial Iñaki Peña, que perdria l’oportunitat de quedar-se com a suplent de Ter Stegen. A banda que es posaria de manifest que el model de gestió no funciona, ja que s’evidenciaria que el Barça necessita cada vegada més ingressos extraordinaris per equilibrar resultats i que, per tant, no és un model sostenible ni que pugui aguantar-se gaire més en el temps. Un club de gairebé 1.000 milions d’ingressos amb peus de fang.

A partir de l’1 de juliol, les respostes seran unes altres. El Barça no pot fer pràcticament res fins que arribi el nou exercici comptable perquè està ofegat, però a partir del mes que ve les operacions d’entrada començaran a arribar. Després de gairebé un mes i mig embolicant la troca, amb filtracions interessades per banda i banda, amb el joc habitual de cada estiu per amagar la boleta al millor estil de la Rambla, el Barça enfilarà els fitxatges que han de tornar a reimpulsar un equip que ha mostrat signes d’esgotament futbolístic. Cada any un passet menys.

Si acaba aterrant Neymar (econòmicament ho veig inviable), la junta perdrà tota autoritat. Serà una decisió del vestidor, un suggeriment de Messi convertit en imposició per por del de Rosario. Amb Griezmann es fitxarà talent i gol, però la seva arribada hauria d’anar acompanyada de decisions valentes a l’hora de col·locar noms a la rampa de sortida. I per decisions valentes em refereixo a vendre Suárez i portar Griezmann i un davanter centre jove com a projecte a mitjà termini. I si arriba De Ligt, el club incorporarà un futbolista cridat a sostenir el Barça durant els pròxims deu anys. I, a més, amb tot el que hem llegit i sentit sobre l’holandès, Bartomeu haurà amagat la boleta millor que ningú.