Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

El món comença a mirar l’1-O amb uns altres ulls

Adues setmanes del referèndum de l’1-O, s’ha començat a produir un tomb en la seva percepció internacional. Ahir mateix el govern escocès de Nicola Sturgeon va fer per primer cop un posicionament explícit favorable, després d’una setmana en què s’han produït escletxes en la reacció del govern nord-americà-amb una potser no tan innocent sortida de guió de la portaveu del departament d’Estat, Heather Nauert- i del president de la Comissió Europa, un experimentat Jean-Claude Juncker el gest del qual costa d’atribuir a la improvisació. “Si guanya el sí ho respectarem”, va dir sense que quedés clar si es referia a l’1-O o a un referèndum pactat. En tot cas, han deixat dubtes en l’aire, que, a més, han vingut precedits pels posicionaments més explícits de mitjans de referència com el Financial Times i Le Monde, tots dosinstant el president espanyol, Mariano Rajoy, a pactar un referèndum sobre la independència de Catalunya i defensar-hi el no. És a dir, a fer política. Perquè el que la comunitat internacional comença a trobar intolerable és que Madrid tracti l’afer a través de la justícia, i que estigui portant aquesta via fins a extrems difícilment defensables en una democràcia. Declarar investigats la majoria d’alcaldes, intervenir la Generalitat, enviar cossos policials als mitjans de comunicació i amenaçar milers de ciutadans que s’han presentat voluntaris perquè es pugui votar és un despropòsit que comença a passar factura a la imatge d’Espanya.

Però ni Rajoy ni, per cert, tampoc el PSOE o Ciutadans no semblen disposats a escoltar ningú. Per descomptat, ignoren la majoria de catalans que volen un referèndum pactat (70%, segons confirma avui l’enquesta de l’ARA), però també menystenen aquest incipient gir en l’opinió pública internacional. El president espanyol ja ha insinuat que la repressió pot anar encara més enllà i s’ha reafirmat, ahir mateix, que l’1-O no hi haurà ni urnes ni paperetes.

Està portant el pols a un carreró sense sortida: perquè si el Govern, impulsat pel suport popular i amb la bandera de la defensa de la democràcia i la llibertat d’expressió, aconsegueix obrir els col·legis, haurà quedat en evidència. I si l’Estat aconsegueix impedir-ho amb mesures difícils d’assumir als ulls de la comunitat internacional, Rajoy també haurà començat a perdre.

Més continguts de