19/05/2012

Les comunitats del PP posen en evidència Rajoy davant d'Europa

2 min

El forat de dèficit descobert ahir en diferents comunitats autònomes (sobretot Madrid, el País Valencià i Castella i Lleó), curiosament totes elles governades pel PP des de fa molts anys, constitueix un escàndol majúscul que compromet la credibilitat de l'economia espanyola. Resulta especialment sagnant el cas de la Comunitat de Madrid, la presidenta de la qual, Esperanza Aguirre, donava fins ahir mateix lliçons de bona gestió i carregava especialment contra Catalunya. I ara resulta que el dèficit que va certificar al febrer de l'1,13% del PIB era en realitat del 2,2%, exactament el doble.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El problema és especialment greu, no tant per la desviació en si i per com pot afectar el dèficit global de l'Estat (són uns 3.000 milions d'euros, de manera que passa del 8,5% al 8,9%), sinó perquè s'ha trigat gairebé sis mesos a conèixer la xifra real de l'exercici del 2011. Resulta difícil de creure que els responsables d'Economia d'aquestes autonomies no coneguessin la desviació, i és del tot impresentable que no n'informessin els seus companys de Madrid quan es lliurava la batalla del dèficit a Brussel·les. Què diran ara les autoritats europees, que ja fa temps que han assenyalat les comunitats autònomes com a principals responsables del dèficit espanyol? Mariano Rajoy ha quedat en evidència davant d'Europa per culpa de les comunitats governades pel seu propi partit. Si fos mínimament coherent, hauria de llançar un missatge contundent contra els responsables polítics d'aquest escàndol, començant per Aguirre, per evitar que dilluns continuï l'escalada de la prima de risc.

Des d'ahir, els partidaris -a Brussel·les i Madrid- de desmuntar el sistema autonòmic tenen més arguments. Per això cal que Catalunya redobli els esforços per singularitzar-se i escapar de la foto conjunta amb la resta d'autonomies com la del Consell de Política Fiscal i Financera. I el primer pas ha de ser sortir del règim comú de la Lofca i controlar de manera efectiva els recursos propis.

stats