27/09/2021

La conxorxa que explica Pablo Iglesias

2 min

Diu Pablo Iglesias a RAC1 que, pel que ell ha pogut esbrinar, la detenció del president Puigdemont a l’Alguer va ser cosa de l’estat profund espanyol, una mena de maniobra conjunta entre jutges i la cúpula policial, sense coneixement de la Moncloa ni del govern italià. Amb quina finalitat? La de fer caure el govern del PSOE i Unides Podem, perquè el cop que significaria per a la taula de diàleg portar Puigdemont a Madrid privaria Pedro Sánchez del suport d’Esquerra Republicana. La hipòtesi, basada en les fonts informatives de l’exvicepresident Iglesias, confirma que la dreta espanyola sempre guanya, fins i tot quan perd les eleccions, perquè sempre li queden determinats aparells de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La lectura d’Iglesias és molt racional i oblida el factor emocional: per als serveis secrets que no van localitzar les urnes de l’1 d’Octubre, per a la policia que no va advertir que Puigdemont sortia cap a França, per als jutges que volien condemnar per rebel·lió i que no oculten la seva oposició política als indults, per a la dreta mediàtica de l’"a por ellos!", l’extradició de Puigdemont, per ella mateixa, ja seria el gran premi, perquè l’han convertit en l’enemic públic número 1. I ja veuríem com el govern socialista expressaria respecte per les accions de la justícia i miraria d’apuntar-se a aquesta mena de win-win. Al cap i a la fi, Sánchez va prometre en campanya, quan aspirava a pactar amb Ciutadans, que portaria Puigdemont detingut.

Ara bé, vist des de Catalunya allò que hauria de fer acabar la legislatura espanyola abans d’hora és una existència indefinida de la taula de diàleg. Potser a Pedro Sánchez li interessa adormir la pilota, però Esquerra, a qui Junts ha deixat sola en la defensa de la taula, necessita marcar algun gol. Si no, el preu que pot acabar pagant serà considerable. Aquesta és la pressió que Pedro Sánchez hauria d’estar sentint.

Antoni Bassas és periodista
stats