11/05/2012

La credibilitat d'Espanya a la UE rep un nou cop arran de Bankia

2 min

Rajoy no ha aconseguit encara que Espanya es guanyi la confiança dels inversors ni dels seus socis de la UE amb les mesures que, contradient en bona part les seves promeses anteriors, va aprovant en successius consells de ministres. En aquest context, l'episodi de Bankia no es queda en la crisi d'una entitat financera, per grossa que sigui, com es va evidenciar ahir a Brussel·les: els països de l'eurozona reclamen una valoració independent de la càrrega immobiliària que pesa sobre la banca espanyola per conèixer la dimensió del problema. I, en la pràctica, aquesta exigència és una bomba, perquè vol dir que no es fien del Banc d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ahir el PP ja va disparar obertament contra Miguel Ángel Fernández Ordóñez (conegut popularment com a MAFO), tot i que el seu mandat -va ser nomenat el 2006 pel govern Zapatero- s'acaba d'aquí dos mesos. És cert que el coixí de provisions a què el Banc d'Espanya havia obligat les entitats bancàries per si venien mals temps i el fet que no arrisquessin amb les hipoteques tòxiques fora dels balanços (les famoses subprime ) van dur el supervisor i el govern anterior a un optimisme injustificat sobre el sector. El seu diagnòstic no tenia en compte l'impacte que tindria l'esclat de la bombolla immobiliària als bancs i, sobretot, a les caixes, algunes de les quals es van expandir en paral·lel al boom de la construcció.

El Banc d'Espanya no va parlar de bombolla fins que va ser massa tard. Quan es va emprendre la reestructuració es va centrar clarament en les caixes. La supervisió del procés, que es va realitzar enmig d'interferències polítiques i dels abusos comesos per alguns directius, ha estat qüestionable (també la dels governs autonòmics en el cas de les caixes). La traca final ha estat el vistiplau a un pla específic per a Bankia. Però el PP té la responsabilitat de governar. No pot limitar-se a descarregar les culpes en el Banc d'Espanya. Avui veurem la segona part de la reforma financera. I, segons els analistes, queda molta feina a fer.

stats