AL SOCI NO SE’L POT ENGANYAR

“El culpable és Messi”

Xavi Hernández deia diumenge en aquest diari que a Messi se “l’ha de mimar, se l’ha de convèncer i se li ha d’exigir”. El de Terrassa coneix molt bé el seu excompany, són molts anys compartint vestidor. L’impacte de Messi sobre el club és tan gran que qualsevol decisió gravita al seu voltant. Se li atribueixen fitxatges, pressions per recuperar Neymar, salconduit per decidir l’entrenador... Situacions que ell va negar -o matisar adequadament- en una entrevista al diari Sport. I, òbviament, les qüestions futbolístiques també giren al seu voltant, ja sigui per la manera com ataca l’equip i la dependència que té d’ell o pels condicionants defensius que implica tenir el millor futbolista de la història. Xavi també hi feia referència a l’entrevista de l’ARA i assenyalava la necessitat de convèncer-lo perquè pressioni: “Si fa 10 o 20 metres endavant segurament en deixarà de fer 70 o 80 en direcció contrària”.

El Barça porta massa anys ometent el que enumera Xavi. Queda clar que a l’argentí se’l mima. O, almenys, ho intenten els que manen, ja que cuidar-lo en realitat té molt a veure amb el que va dir Guardiola just després de guanyar l’any 2011 a Wembley: “Hem d’esperar que no s’avorreixi, que el club sigui prou intel·ligent per fitxar els jugadors adequats per envoltar-lo. Si és així, ell no falla”. I no es tracta de Neymar o un altre Pinto o Mascherano, sinó de futbolistes que parlin el seu mateix llenguatge.

Pel que fa a les altres dues premisses, crec que ni se l’intenta convèncer ni -encara menys- se li exigeix. Ningú té l’autoritat moral per fer-ho. Si en algun moment se l’ha intentat convèncer, el que queda clar és que ha faltat seducció. I crec que tota l’exigència que té Messi avui en dia en realitat se l’autoimposa ell mateix, i mai li ve dels seus suposats superiors jeràrquics. Sent com és Messi, no es tracta de posar-lo recte ni ordenar-li res a l’estil Van Gaal: l’argentí no ho acceptaria. Tot té a veure amb la seducció que dèiem abans i que lliga els tres conceptes que citava Xavi: mimar, convèncer i exigir. Si sedueixes Messi amb una idea futbolística correrà perquè n’estarà convençut i, per tant, se sentirà mimat.

Fa temps que sento veus que comencen a posar en dubte Messi, argumentant que el seu impacte sobre l’equip acaba sent negatiu perquè condiciona massa coses. Si el club no corregeix aquesta deriva s’acabarà embrutant el seu llegat. A l’argentí encara li queden 2 o 3 anys al nivell més alt. O el Barça aconsegueix mimar-lo de debò, convèncer-lo i exigir-li o ens trobarem davant dos possibles escenaris: o marxarà just a temps per evitar les crítiques dels desmemoriats o es quedarà al Camp Nou i acabarem prenent mal tots plegats.