14/04/2012

14 d'abril: aniversari incòmode per a la monarquia

2 min

El calendari de vegades juga males passades i la casualitat ha volgut que l'últim incident relacionat amb la monarquia espanyola, el tret al peu accidental del fill gran de la infanta Helena i Jaime de Marichalar, coincideixi amb la data del 14 d'abril, 81è aniversari de la República. El cert és que, ni a Espanya ni a Catalunya, l'arribada de la República figura entre les prioritats dels ciutadans ni dels principals partits polítics. Tot i així, és evident que la monarquia espanyola passa pel seu pitjor moment des de la restauració borbònica.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El cas Urdangarin ha fet un mal evident. No només pel fet que un membre de la família reial s'hagi aprofitat presumptament de la seva posició per fer negocis bruts i embutxacar-se quantitats ingents de diners públics, sinó perquè resulta difícil de creure que el rei Joan Carles i el seu entorn no en tinguessin cap notícia. El fet que l'any 2006 demanessin al marit de la infanta Cristina que abandonés la presidència de l'Instituto Nóos i marxés als Estats Units, arran de la publicació de les primeres notícies comprometedores, indiquen que la Zarzuela era coneixedora, o almenys temia, que els negocis del gendre del rei els acabessin esquitxant.

D'ençà que va esclatar l'escàndol, la casa reial ha fet esforços per ser més transparent, i així s'ha sabut, per exemple, que el sou del monarca és de 300.000 euros anuals i el del príncep Felip la meitat. Tot i això, dues decisions del govern de Rajoy han contribuït a augmentar la desconfiança ciutadana cap a la institució. D'una banda, l'exclusió de la Casa del Rei dels requisits inclosos a la llei de transparència. I, de l'altra, l'exigua retallada d'un 2% en l'assignació que rep la casa reial en uns pressupostos que, a tall d'exemple, preveuen una caiguda de la inversió del 40%.

La monarquia, ara per ara, no sembla en perill. Però del respecte inicial s'ha passat a una indiferència generalitzada i, cosa que és més simptomàtica, a fer-la matèria preferent de programes d'humor.

stats