25/04/2021

Demòcrates de pati de col·legi

2 min

Sincerament, la discussió que a la SER va portar Pablo Iglesias a abandonar el debat electoral perquè la candidata de Vox no volia retirar la declaració que les amenaces anònimes rebudes pel d’Unides Podem eren de dubtosa credibilitat, em sembla un símptoma més de la qualitat intel·lectual d’alguns dels nostres dirigents polítics. Es nota que no temen per la seva paga mensual, que la crisi econòmica del covid-19 no afecta el seu dia a dia ni les seves butxaques i que viuen d’esquena a la realitat social. Els ciutadans tenim problemes més greus i urgents. Centenars de milers de morts. Comerços i restauració patint com mai. Expedients de regulació d’ocupació que no se sap si acabaran sent definitius. Preocupació a les famílies i empreses.

I aquests ximples, perquè no trobo una altra paraula, picats i molestos, desairats perquè una no retira que l’altre és un mentider, i aquest, en nom de la democràcia, se’n va del debat. En nom de la democràcia. No en tenen ni idea de què és la democràcia. Per a ells la democràcia és el sistema cadenat que ens té a tots lligats a la seva mediocritat com a gestors. Es pensen que els votem perquè ens agraden. No. Els votem perquè depenem d’una llei de partits i un joc mediàtic que limita la nostra capacitat per escollir. Perquè el sistema premia els mediocres com ells i escup el talent.

Doncs no. La democràcia és el respecte pels problemes dels ciutadans. Els nostres problemes no són els seus desdenys, insults, mentides o acusacions personals i desacreditacions. Els nostres impostos financen les campanyes per escollir president i emprar aquests recursos en discussions de pati de col·legi és un insult a tots. Ells sí que ens insulten, ens falten al respecte i se’n riuen de nosaltres a la cara cada vegada que, en lloc de debatre com a gestors públics, es dediquen a fer de convidats de programa de premsa rosa. Bé, almenys, els convidats de Sálvame i similars reben honoraris meritats pel que han de fer. Donar espectacle. Em mereixen bastant més respecte que aspirants a governants que haurien de seure amb el Kiko Matamoros o la Rocío Flores en un plató de magazín de tarda.

Fernando Trias de Bes és escriptor i economista.

stats