14/11/2011

La dependència dels fàrmacs: un doble risc social i econòmic

2 min

La societat moderna, la que hem denominat societat de la immediatesa, ha aconseguit molts avenços en els països occidentals, però alhora pateix una malaltia: té poca tolerància emocional. Això ha provocat un consum més alt dels ansiolítics i antidepressius, fàrmacs que es receptem ara molt més coincidint amb la greu crisi econòmica. Els psicofàrmacs, a més, poden crear dependència, i els professionals alerten que moltes persones cronifiquen el tractament. Aquests dos grups de medicaments representen un 13,4% del total de fàrmacs receptats, segons les dades del departament de Salut. Un 37,9% de les persones ateses en l'atenció primària, expliquen els responsables del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, han pres psicofàrmacs en algun moment.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Són xifres importants. Però, al marge que una societat no pot dependre d'aquests fàrmacs cada vegada que té una contrarietat personal -i poden ser moltes en una situació com l'actual de gran precarietat laboral i emocional-, perquè demostra la seva fragilitat, tampoc es pot permetre des d'un punt de vista econòmic.

Les retallades de l'administració pública són importants, perquè els seus ingressos han baixat molt i necessita assegurar la viabilitat de l'estat del benestar. Però el més important és saber què és prioritari i què es pot sacrificar. Salut ha retallat en farmàcia, on es preveu una tisorada d'entre el 8% i l'11%, però els medicaments són bona part del pressupost de l'Institut Català de la Salut a l'atenció primària. La despesa farmacèutica suposa un 51,3% del pressupost, mentre que el capítol de personal s'endú el 41,2%, com explicava ahir l'ARA.

La responsabilitat, però, ha de ser de tothom. El metge que recepta ha de donar alternatives als fàrmacs antidepressius i els ciutadans han de saber que la factura per al conjunt de la societat és molt alta i que han d'intentar no recórrer-hi sistemàticament quan passen un tràngol.

stats