25/12/2011

El discurs Del rei i el futur De la monarquia

2 min

El discurs nadalenc del rei Joan Carles mai havia aixecat tanta expectació. Mai, tampoc, la monarquia espanyola s'havia trobat en un destret com l'actual, amb un membre de la família sota sospita per presumpta corrupció, un fet greu per si mateix, però que en temps de crisi encara cou més. La trama al voltant d'Iñaki Urdangarin no para de créixer i la casa reial ha acabat retirant, ni que sigui a través de gestos indirectes, la presumpció d'innocència al gendre del rei.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En aquest context, i en el seu estil, les paraules de Joan Carles no fan sinó remarcar la situació delicada per la qual passen els Borbons espanyols i la voluntat de girar full com més aviat millor. Que el monarca parlés de rigor, seriositat i exemplaritat i que afirmés que la justícia és igual per a tothom és revelador de la voluntat de tornar-se a guanyar una legitimitat malmesa i una popularitat que només se sosté en el record, cada cop més llunyà, de l'actuació a favor de la democràcia durant el cop d'estat del 23-F del 1981.

L'estratègia de la casa reial sembla cada cop més decantada per l'aposta pel príncep Felip. La salut estantissa de Joan Carles i la necessitat d'una renovació decidida que faci oblidar els cònjuges de les infantes Helena i Cristina, que ja han estat apartades a un segon pla, empenyen a donar protagonisme al príncep. El suport del rei al príncep dóna peu a pensar que el 2012 pot ser un any en què es comenci a fer evident el relleu. Si és així, el príncep s'haurà de començar a guanyar el sou de debò. La crisi econòmica i la creixent desafecció basca i catalana són els grans reptes que té al davant l'Estat que un dia encapçalarà.

Vista des de Catalunya, la Corona ja només és per a molts un mal menor davant una república que, si arribés, molt probablement acabaria tenint al davant un president poc neutral pel que fa a la plurinacionalitat. Però si, en aquest terreny, el príncep segueix la tònica del seu pare dels últims anys, la desafecció no farà sinó créixer.

stats